Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Het Kuipje
Germinal Beerschot verliest na beschamende vertoning
T. Coremans

Westerlo is er voor de tweede keer op rij in geslaagd zijn thuiswedstrijd te winnen. Een doelpunt van aanvaller Bertin Tomou nekte Germinal Beerschot.

Kenny Steppe pronkte zaterdagavond voor de laatste keer op een Belgisch scheidsrechterblad. De beloftevolle doelman verhuisde na deze wedstrijd naar het Nederlandse SC Heerenveen, de club van Trond Sollied. Zijn vervanger werd eerder deze week aan de pers voorgesteld. Silvio Proto zal het doel verdedigen na het vertrek van Steppe. Net voor Frank De Bleeckere de wedstrijd op gang floot galmde het ongenoegen van de bezoekende fans betreffende de overgang van Proto doorheen het stadion. Na zijn tumultueus verblijf in de hoofdstad staat hem in Antwerpen eveneens een moeilijke taak te wachten. Proto zal moeten uitblinken om de harten van de Ratten te veroveren.

Het jonge seizoen was nog niet rijp genoeg om overhaaste conclusies te trekken. Maar wat Germinal Beerschot vanavond en de voorbijgaande wedstrijden op de mat bracht was echter niet hoogstaand te noemen. Wamfor en nieuwkomer Haroun werkten zich defensief uit de naad. Aanvallend kon de tandem maar weinig toevoegen aan de ploeg.

Germinal Beerschot hield de rangen gesloten maar liet kort voor de pauze de tegenstander in de eigen zestien toe. Rachid Farssi tekende de beste kans van de wedstrijd op maar zijn poging trof de paal. Aan de overkant waande doelman De Winter zich een toeschouwer. De gewezen Olympiër beleefde een zeer rustige avond.

De gezondste club van het land toonde meteen na de pauze zijn veerbaarheid. De zwakke prestatie voor de rust werd omgezet in een zuinige voorsprong net na de rust. Na een save van Steppe op een schot van Jaime Alfonso Ruiz wist Bertin Tomou beheersd af te werken. Germinal Beerschot oogde lamlendig. Harm Van Veldhoven probeerde met Paul Kpaka in de plaats van Khalilou Fadiga de aanvoer aan te scherpen, maar leek niet te beseffen dat het probleem dieper zat. Het paarse hart klopte niet regelmatig en zonder liefde voor de club. Tijdens de rust was Daniël Cruz de Antwerpse rangen al komen versterken, maar ook hij kreeg nauwelijks greep op het middenveld.

Met nog een kwartier op de klok leek het een afscheid in mineur te worden voor doelman Steppe. De barslechte prestaties van zijn teamgenoten konden geen enkel moment aanspraak maken op een doelgerichte kans, laat staan op de gelijkmaker. De bezoekers sleepten zich richting het laatste fluitsignaal. En dat bij een 1-0 achterstand? In de blessuretijd liet Wouter Scheelen (foto) de kans op de 2-0 onbenut. Scheelen verschalkte Steppe maar trof de onderkant van de deklat.

Jan Ceulemans sprak zich voor aanvang van het seizoen 2008-2009 bezorgd uit over de vier degradanten op het einde van de rit. Mits enkele goede aankopen vreesde de 'Caje' voor het eerst in vele jaren tegen degradatie te moeten vechten. De posities van Dirar en Evens zouden niet tijdig ingevuld geraken. Na vanavond staat Westerlo met zes op negen op een mooie vierde stek en lijkt er weinig reden tot paniek. In tegenstelling tot Germinal Beerschot, dat veruit ondermaats presteerde. (AN)