Datum: 10/09/2010 20:30
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 6
Stadion: Stayen
Lukaku temt Kanaries met twee goals
Lukaku temt Kanaries met twee goals
Foto: © SC

Veel transpiratie heeft het Anderlecht niet gekost om de drie punten uit Stayen mee te nemen. Dankzij de twee eerste goals van Lukaku dit seizoen kon het in de tweede helft moeiteloos controleren. Al had Sidibé het hen wel wat moeilijker kunnen maken.

 

Trainer Ariël Jacobs dropte Victor Bernardez voor de tweede wedstrijd op rij in de basis. Kind van de rekening was Ondrej Mazuch. De Tsjech speelde een ongelukkige wedstrijd tegen Partizan Belgrado en betaalt daar blijkbaar nog steeds de rekening voor. Bij Sint-Truiden kwam Gregory Christ in de ploeg voor Yorick Antheunis.

En Anderlecht had het aanvankelijk moeilijk met een dicht opzittend STVV. Door slim een overtal te creëren op de flanken kwamen de vleugelverdedigers van Anderlecht onder druk te staan. Sidibé en Camara maakten daar gretig gebruik van om in hun rug op te duiken.

Na een kwartier was de beste kans voor de Truienaars. Caluwé ging op wandel op de linkerflank en Gillet liet zich nogal knullig in de wind zetten. De voorzet van Caluwe belandde bij Christ en die zag zijn schot maar heel nipt naast het doel belanden.

Lukaku breekt de ban

En dan was er het moment waarop Romelu Lukaku het tijd achtte om eindelijk de ban te breken die hem al vier wedstrijden bezig hield. Suarez had op dat moment even van kant gewisseld, maar ook van daar kon de Argentijn een goede voorzet over de grond versturen. Lukaku nam het gebaar in dank af door mooi om Euvrard te draaien en de bal naast Van Der Jeugt in doel te leggen.

Het 17-jarige talent was er duidelijk blij mee, getuige daarvan de radslag en de explosie van vreugde bij hem en zijn ploegmaats. En wat in de vorige wedstrijden niet lukte, was vandaag blijkbaar een evidentie. Eén-tweetje met Boussoufa en Lukaku knalde in volle ren nummer twee van de dag in het dak van het doel. Tja, als de ban eenmaal gebroken is...

Niet dat STVV niet meevoetbalde. Het verdiende zelfs een doelpunt, maar Sidibé is blijkbaar nog niet in vorm. Een goede Sidibé knalde minstens één van de vier kansen die hij kreeg tegen de netten.

Flauwe tweede helft

De tweede helft kon eigenlijk samengevat worden in een paar zinnen, want veel dreiging ging er niet meer uit van beide ploegen. Anderlecht drong niet echt aan en als er een vloeiende aanval in de maak was, werd die vlug onderbroken door een foutje van één van de verdedigers of middenvelders van de Truienaars.

Sint-Truiden probeerde wel, maar achteraan had Anderlecht de boel goed onder controle. Eén foutje van Polak, die de bal ontzette in de voeten van Camara, leidde de grootste kans voor STVV in, maar Camara richtte zijn schot net aan de verkeerde kant van de paal.

Ook Anderlecht had wel nog kansen, maar Lukaku kreeg zijn derde er van kortbij niet in. De beste paarswitte kans was voor Boussoufa, maar die zag zijn bal in extremis van de lijn gekeerd door Mennes. Dat waren zo ongeveer de wapenfeiten uit de tweede helft. Conclusie: Anderlecht heeft zich met een minimum aan moeite weten te verzekeren van drie punten.

Herbeleef STVV - Anderlecht