Speeldag: Speeldag 10
Stadion: Luminus Arena
Standard met tien langs Genk
Anthony Van der Planken

Standard blijft leider in de Belgische competitie. De Rouches klopten zondagavond Racing Genk met 0-1. Nochtans moest Standard het zeventig minuten lang met tien man doen.

Vorig seizoen waren de duels tussen Standard en Genk al aantrekkelijke wedstrijden, zondag leek het er sterk op dat dat opnieuw zo zou zijn. Al in de eerste minuut was Genk twee keer dicht bij de openingstreffer. Stojanovic en Beslija raakten in dezelfde fase elk een keer de lat. Uiteindelijk viel de 0-1 aan de andere kant. Geraerts legde terug tot bij Tchite, die de bal enig mooi in de kruising trapte.

Racing Genk liet zich niet doen en reageerde via Soetaers en Vandenbergh. Beide aanvallers kwamen alleen voor doelman Runje, maar slaagden er toch niet in te scoren.
Amper een minuut later kreeg Standard een zware klap te verwerken. De Rouches moesten met tien man verder na een rode kaart voor Oguchi Onyewu. De Amerikaan had blijkbaar zijn les niet geleerd na de wedstrijd op Germinal Beerschot, want ook in het Fenixstadion kon hij het niet laten om zich te revancheren, ditmaal op Soetaers. Een terechte rode kaart, die Onyewu wellicht enkele speeldagen extra schorsing kost. Béda had enkele minuten eerder trouwens ook al rood kunnen krijgen.

Toch was het Standard dat de eerste kans kreeg na de rode kaart. Walasiak haalde eens stevig uit, maar Jan Moons voorkwam een dubbele achterstand. Genk vocht terug en creëerde kansen via Vandenbergh, Defour en Mikulic. Ook Soetaers en Stojanovic waren nog dicht bij een treffer, maar de bal wilde er gewoon niet in.

Ook na de pauze was het Genk dat het initiatief nam. De Limburgers kwamen opnieuw dicht bij een doelpunt, maar Stojanovic miste. Tot overmaat van ramp weigerde scheidsrechter Allaerts Beslija een zuivere strafschop toe te kennen.
Het missen van de kansen ontmoedigde Genk naarmate de tijd vorderde. De Limburgers speelden steeds minder klaar en ook het publiek liet maar weinig van zich horen. Ondertussen bleef het wel gele kaarten regenen. Walasiak ontsnapte zelfs aan een tweede geel kartonnetje.

Een kwartier voor het einde kopte Soley ei zo na de bal in eigen doel. Stojanovic, Vandenbergh en Engelaar kregen in de slotfase elk nog een mooie kans, maar dame Fortuna had de kant van Standard gekozen.

Standard wint zo opnieuw en blijft aan kop van het klassement. Volgende week wacht een thuisduel tegen Charleroi.