Speeldag: Speeldag 15
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Sterk Standard kroont zich herfstkampioen
Anthony Van der Planken

Standard heeft zich woensdagavond tot hersftkampioen van de Jupiler League gekroond. De Rouches wonnen de al bij al matige topper tegen Anderlecht met 2-0. Een terechte zege, want Standard was duidelijk de betere.

Het was acht minuten wachten op de eerste echte kans. Anderlecht counterde gevat via Vanden Borre, die aflegde voor Zewlakow, maar de Pool schoot de wenkende kans naast. Meteen daarna was Moreira aan de andere kant erg gevaarlijk, het schot van de Portugees belandde ei zo na in doel. Een klein foutje, dat Moreira niet veel later helemaal goed zou maken. Na veertien minuten trapte hij Standard op voorsprong door een knappe voorzet van Tchité binnen te koppen. De kleine aanvaller scoorde met het hoofd, de Anderlechtse verdediging stond er bij en keek er naar.

Na 20 minuten spelen liet Sergio Conceiçao zich nog eens opmerken. De aanvoerder van Standard kon zich weer eens niet bedwingen toen Wilhelmsson viel na een fout van Léonard en probeerde de Zweed te provoceren. Scheidsrechter Ver Eecke hield de kaarten op zak. Verder liet Conceiçao niet veel van zich horen. De Portugees speelde een matige wedstrijd en was misschien zelfs de slechtste Standard-speler op het veld.

Maar een schande was dat zeker niet, want het hechte Standard speelde een meer dan degelijke partij en liet Anderlecht weinig toe. Het controleerde en kwam iets na het halfuur zelfs erg dicht bij de 2-0. Léonard probeerde het vanop dertig meter met een knal van jewelste, Proto mocht van geluk spreken dat de bal op de paal belandde.
Ook aan de andere kant liet Léonard zich opmerken. De linksachter haalde op een corner Tihinen neer, de scheidsrechter weigerde echter een penalty toe te kennen. Standard verdiende geen tegentreffer, maar mocht wel van serieus veel geluk spreken dat de referee niet floot.

Op slag van rust kwam Standard opnieuw goed weg. Anthony Vanden Borre kreeg in de blessuretijd immers een dot van een kans, maar de alleenstaande middenvelder kopte de uitstekende voorzet van Bart Goor naast het doel van Runje.

Na de pauze gaf Anderlecht even de schijn om er toch nog wat van te kunnen maken, maar Standard nam al gauw het heft weer in handen. Op het uur werd het uiteindelijk 2-0. Moreira kwam oog in oog met doelman Proto, leek te gaan scoren, maar die laatste had nog een uitstekende redding in huis. Op de daaropvolgende corner was het alsnog raak. Kompany wilde de bal wegkoppen, maar ook collega Juhasz ging naar de bal. Het gevolg: Kompany kopte de bal weg, recht op het hoofd van Juhasz, die zo een ongelooflijk domme owngoal maakte.

Anderlecht leek uitgeteld, en dat was het ook effectief. Het was zelfs Standard dat nog het dichtst bij een derde doelpunt kwam. Rapaic, Tchité en Moreira konden echter niet afwerken.

Standard wint zo verdiend met 2-0 en pakt op basis van het aantal overwinningen de herfsttitel. Anderlecht heeft wel nog steeds evenveel punten. Beide ploegen hebben 35 punten uit 17 wedstrijden, wat betekent dat ze allebei maar liefst 16 punten verloren.