Speeldag: Speeldag 16
Stadion: Jan Breydel
Memorabele topper eindigt onbeslist
T. Coremans

In Brugge stonden Club en Standard vanmiddag tegen over elkaar. Beide ploegen konden een gunstige zaak doen bij winst. Zeker na de nederlaag van Racing Genk vrijdagavond op het veld van Charleroi. De onzekere Balaban startte in de basis, Clement werd niet fit genoeg bevonden. Bij Standard waren de belangrijkste afwezigen Dupré en Rapaic. De wedstrijd werd geleid onder het oog van Johny Vereecke.

De thuisploeg begon swingend aan de wedstrijd. De openingsdruk die Club uitoefende resulteerde in de vierde minuut al tot de 1-0. Van Heerden stuurde Priske mooi door op rechts. De Deen bracht strak voor, Balaban schoof de bal netjes naast doelman Renard. Na elf minuten pakte Jonathan Blondel een gele kaart, vooral vanwege de doodschop op Defour enkele minuten eerder.

Na een fout, iets buiten de zestien, mocht Balaban de bal nog eens klaarleggen voor z'n rechter. De Kroaat trapte op het kwartier, met een onfeilbare vrije trap, Brugge op een vroege 2-0 voorsprong. Standard keek onmondig toe terwijl Club het spelpeil bepaalde. Schitterend en vlot voetbal waarmee ze zelfs Standard, een verdedigend moeilijk te ontwrichten geheel, van de wijs brachten. Even later kreeg Salou de kans op de 3-0. Onyewu kopte in extremis de bal van de lijn. Ook Balaban kwam ontzettend dicht bij die derde treffer. Jovanovic kreeg halverwege de eerste helft de enige goede kans voor Standard, hij besloot slordig over. Voor de rust was het de thuisploeg die nog het dichtst bij een doelpunt was, Vermant miste.

Bij aanvang van de tweede helft was het alweer blauw-zwart dat voor de meeste dreiging zorgde. Na 45 minuten werd het daarvoor beloond. Elrio Van Heerden zette een nummertje op vanop links en doorkruiste bijna de hele verdediging van de Rouches, om dan cool af te werken naast doelman Renard. Een wereldgoal. Deze goal lag bij Standard aan de basis van een volledige metamorfose. Op het uur scoorde De Camargo. Standard herleefde door deze aansluitingstreffer. Salou wou ook zijn duit in het zakje bijbrengen, na 64 minuten werd hij prachtig geassisteerd door Van Heerden en scoorde hij de 4-1. Nog gaven de Luikenaars zich niet gewonnen. Een geplaatste voorzet van Conceiçao belandde op het hoofd van Fellaini, die de 4-2 vanuit buitenspelpositie binnenknikte. Met nog twintig minuten voor de boeg vermoedde men bij de thuisploeg dat de buit al binnen was. Voetbal bleek echter niets voor speculanten en statistici. Wanneer Onyewu na 83 minuten de 4-3 binnenwerkte wist men bij Club Brugge hoe laat het was. De sleutel op de kast en de drie punten in de schuif? Nee hoor, de thuisverdediging lapte nog maar eens de concentratie aan de laars en incasseerde in de slotfase nog een tegengoal met een bijzonder zure nasmaak. Lukunku zorgde voor de gelijkmaker. [AN]

Club Brugge: Stijnen, Vermant, Englebert, Balaban, Blondel, Van Heerden, Gvozdenovic, Priske, Salou, Maertens en Vandelannoite. Wisselspelers: Verbauwhede, De Cock, Daerden, Dufer, Dreesen, Leko en Yulu-Matondo.
Standard: Renard, Deflandre, Onyewu, Conceiçao, Defour, De Camargo, Sarr, Areias, Geraerts, Jovanovic, Fellaini. Wisselspelers: De Vriendt, Coelho, Matias, Lukunku, Kovalenko, Dembele en Sa Pinto.
DOELPUNTEN: 4' Balaban (1-0), 13' Balaban (2-0), 53' Van Heerden (3-0), 58' De Camargo (3-1), 64' Salou (4-1), 69' Fellaini (4-2), 83' Onyewu (4-3), 89' Lukunku (4-4)
GEEL: 11' Blondel, 15' Geraerts, 70' Fellaini