Speeldag: Speeldag 23
Stadion: Daknam
Anderlecht sleept punt uit de brand
Jelle Vereecke

Anderlecht moet Genk weer laten gaan in het klassement. Op Daknam kwam het nooit in zijn ritme en toen Lokeren net voor rust zelfs op voorsprong kwam, moest het achtervolgen. Het deed dat ook in de tweede helft, maar de druk was niet al te groot en Lokeren bleef recht ondanks enkele kansen. Op het einde scoorde Nicolas Frutos dan toch nog de gelijkmaker.

De thuisploeg begon het sterkste aan de wedstrijd. Sporting Lokeren speelde op een mooi tempo en Anderlecht moest zich even aanpassen. Echte kansen levert het goede spel niet op, enkel Grégory Dufer probeert het vanuit de tweede lijn. Opvallende man in de Lokerse acties is targetspits Mohamed Armoumen. De Marokkaan is een goede pivot die ook kan werken en mooie passes verstuurt. Vanaf het kwartier komt Anderlecht dan iets beter in de wedstrijd. Lucas Biglia opent de debatten met een vrije trap die over gaat. Enkele keren wordt Mbo Mpenza gelanceerd, maar die heeft duidelijk zijn dagje niet. Bij een van de counters verspeelt hij een grote kans en besluit niet op doel en geeft de bal ook niet af aan FrutosAhmed Hassan heeft dan na 22 minuten toch de eerste echte doelkans, maar zijn schot wordt weggebokst door Jugoslav Lazic.

Een minuutje later legt Predrag Filipovic onbegrijpelijk dom de bal terug op Lazic, maar Frutos zit er net niet tussen. De eerste grote kans voor Lokeren komt er op het halfuur : Armoumen verstuurt weer een mooie bal en Dufer kopt mooi naar doel. Zitka staat echter weer goed te keepen en bokst in corner. Lokeren zet dan weer wat meer druk en na 40 minuten scoort het de 1-0. Na een duel tussen Biglia en Tambwe komt de bal vrij voor Grégory Dufer. Die rukt op richting strafschopgebied en knalt met links perfect over Zitka in doel. Daknam gaat uit zijn dak, want het staat voor tegen Anderlecht. De voorsprong aan de rust is verdiend voor de Waaslanders : het speelde met lef tegen de landskampioen en hield ze in bedwang. Anderlecht mist duidelijk zijn goudhaantjes Boussoufa en Tchité.

De tweede helft begint met Anthony Vanden Borre in de plaats van de onzichtbare Legear. Lokeren begint echter weer het beste : klasbak Marcel Mbayo knalt de bal op Zitka. Anderlecht begint dan toch zijn offensief, maar doelpunten willen er voorlopig niet vallen, ondanks een onzeker acterende Lazic. Ahmed Hassan is weer het gevaarlijkst maar Lazic heeft toch eens een goede voetredding in huis op een schot van de Egyptenaar. Ook Frutos en Mpenza kunnen de bal niet in doel werken.

Tekenend voor het spel van Anderlecht is het gedrag van Nicolas Frutos. De Argentijn mekkert voortdurend tegen de scheidsrechter en intimideert zijn tegenstanders, en krijgt daar uiteindelijk ook geel voor. Ref Bultynck floot trouwens een heel zwakke match en besliste opvallend veel in het voordeel van de landskampioen. Dat merkte ook Lokeren-voorzitter Lambrecht op, die woedend was na afloop van de match. Lokeren kreeg countermogelijkheden, maar kon er geen voordeel uit halen. Enkel Mohamed Armoumen was eens gevaarlijk met een fraai schot vanop afstand, zijn bal ging net naast. Even daarvoor had Frutos nog eens een bal tegen de paal gewerkt.

Anderlecht moest het tempo dan even laten zakken, maar op het einde moesten de Waaslanders zich dan toch gewonnen geven : in de extra tijd kopt Juhasz een corner door tot bij Frutos en die tikt de bal dan toch nog langs Lazic in doel. Anderlecht heeft dit doelpunt wel verdiend na de tweede helft, maar de landskampioen kan niet ontkennen dat het weer niet echt in het juiste ritme kon komen. Sporting Lokeren speelde met lef en metselde zich niet in, ondanks de voorsprong. Het staat nu op een zestiende plaats. Racing Genk staat nu 2 punten los van Anderlecht.