Speeldag: 1/16 Finales
Stadion: Stade Luc Varenne
Genk met hakken over de sloot in Doornik
Philippe Crols

Racing Genk bekert verder, maar het ging allemaal niet zonder slag of stoot in Doornik. De thuisploeg kwam zelfs op voorsprong, maar Bob Peeters zorgde voor de ommekeer.

In een gezellig en sfeervol Luc Varenne-stadion was de eerste kans voor de thuisploeg meteen raak. De ruim 7.000 opgekomen toeschouwers zagen dat een lange inworp van de thuisploeg in de voeten van Aurélien Lecaillier belandde. Die twijfelde niet en schoot de 1-0 voorbij Jan Moons in doel. De wil bij de thuisploeg was enorm groot terwijl de Limburgers wat mak voor de dag kwamen. De bezoekers kwamen na een kwartier zelfs goed weg toen Moons de inzet van Steven Wostijn uit zijn doel wist te houden. Veel beleving dus, vooral bij de thuisploeg, maar al bij al weinig kansen.

Voor de eerste kans van Genk moest men wachten tot minuut 28. De vrijschop van Mirsad Beslija kon doelman Sven Dobbelaere niet verontrusten, want de bal ging naast. Twee minuten later ging de bal er wel in. Tom Soetaers wist zijn voorzet tot bij Bob Peeters (foto) te krijgen. 'Lange Bob' draaide goed weg en scoorde de gelijkmaker. Het protest van de thuisploeg voor buitenspel haalde niets meer uit. Echt saai werd het nooit, maar voor de rust noteerden we nog slechts één mogelijkheid. Tom Soetaers besloot op doelman Dobbelaere na de eerste goede Limburgse combinatie van de wedstrijd. Aan de rust waren de doelpunten dus nog netjes verdeeld.

Nadat Hugo Broos allicht een stevig woordje met zijn troepen had gesproken was de eerste kans uit de tweede helft voor de Limburgers. Tom Soetaers krulde een vrijschop naar de rechterbovenhoek, maar Dobbelaere wist alsnog redding te brengen. Aan de overkant had de Genkse defensie hun handen meer dan vol met Singa Manzangala, Singa voor de vrienden. Zo ging hij op het uur voorbij alle Genkse verdedigers. Gelukkig voor de bezoekers stond Jan Moons weer eens op hoog niveau te spelen.

Een dikke twintig minuten voor tijd bediende Steven Defour Bob Peeters. De spits nam de bal goed mee en schoot de 1-2 knap binnen. Een minuut eerder had Peeters ook al eens kunnen koppen, maar zonder succes. Kon Racing Genk niet meer of vonden ze het gewoon welletjes? In ieder geval kregen de bezoekers geen uitgespeelde kansen meer. Alleen Orlando Engelaar kwam nog dicht bij een doelpunt. De Nederlander zag dat zijn schot in laatste instantie nog werd afgeblokt. Doornik gaf niet op en probeerde om alsnog verlengingen af te dwingen. Echte kansen kreeg ook de thuisploeg echter niet meer. In de laatste minuten viel er nog wat geharrewar te noteren voor het Limburgse doel, maar het bleef toch 1-2.

Zo is Genk, na Standard, Sint Truiden en AA Gent, de vierde eersteklasser die zich weet te plaatsen voor de volgende ronde van de Beker van België. Genk speelde niet al te denderend, maar de kwalificatie is dus wel een feit. Derdeklasser Doornik mag de Belgische beker met opgeheven hoofd verlaten.