Speeldag: Speeldag 19
Stadion: Lotto Park
Cercle pakt punt in Anderlecht
Philippe Crols

Anderlecht begon aan de wedstrijd tegen Cercle Brugge in de wetenschap dat een overwinning zou volstaan voor de eerste plaats. Standard had in de vooravond immers verloren. Maar ook Anderlecht wist zijn partij niet winnend af te sluiten. Tegen Cercle Brugge kwam paars-wit niet verder dan een 2-2-gelijkspel. Vooral na de gelijkmaker van Vanden Borre zagen we een aangename wedstrijd.

Na de minuut stilte voor het overleden dochtertje van Aruna Dindane was het Anderlecht dat het best aan de wedstrijd begon. Kompany zette Wilhelmsson op weg naar het Brugse doel, maar de Zweed zag zijn poging over gaan. Nog voor het verstrijken van de eerste tien minuten was Anderlecht daar weer. Frutos, die in de basis mocht beginnen, wist weer Wilhelmsson te bereiken en deze keer was het schot van de Zweed al heel wat beter. Toch kon Vandendriessche de bal nog in hoekschop verwerken. Dan was het even wachten op het volgende paars-witte doelgevaar. Na twintig minuten kopte Tihinen een voorzet van Zetterberg naast.

Op het halfuur noteerden we de beste mogelijkheid voor de thuisploeg. Wilhelmsson bediende Goor en die trapte via Vandendriessche op de dwarsligger. Cercle Brugge hield goed stand en kwam er regelmatig zelf ook eens gevaarlijk uit. Zo kon Dekelver iets over het halfuur eens net naast schieten. Voor de rest kwamen de Brugse bezoekers evenwel niet verder dan enkele gevaarlijke voorzetten die door de Anderlecht-verdediging keurig werd weggezet. 0-0 was een niet echt onlogische ruststand gezien het matige spel gedurende de eerste helft.

Ook na rust was de eerste kans voor de thuisploeg. De bedrijvige Wilhelmsson zag zijn schot voorlangs naast gaan. Tien minuten na rust werd het plots heel stil in het Astridpark. Na een combinatie met Dekelver schilderde Meyssen de bal in de kruising. Prachtige goal en Cercle onverwacht 0-1 voor. Het antwoord van Anderlecht was wel meteen daar. Frutos stond alleen voor Vandendriessche, maar kwam niet verder dan het zijnet. Anderlecht bleef wel baas. Zo kopte Goor bijvoorbeeld een voorzet van Deschacht net naast. Wat later kopte de Argentijn Frutos dan weer op doelman Vandendriessche.

Twintig minuten voor tijd haalde Vercauteren middenvelder Kompany dan naar de kant voor Delorge. Dat was niet naar de zin van het thuispubliek en een oorverdovend fluitconcert was het deel van de Anderlecht-coach. Dat gefluit maakte al snel plaats voor gejuich, want een paar minuten na de wissel scoorde die andere jongeling, Vanden Borre. De middenvelder knalde op aangeven van Delorge via de paal binnen, 1-1 en de hoop leefde weer bij paars-wit. Cercle Brugge kreunde onder de druk van de thuisploeg, maar begaf niet. Ook niet toen Wilhelmsson nog eens kon uithalen, want weer stond Vandendriessche in de weg. Een paar minuten later kopte invaller Pujol dan weer een voorzet in het zijnet.

En net op het moment dat er een doelpunt van Anderlecht zat aan te komen was het prijs aan de overkant. Dekelver kon op de counter de 1-2 voorbij Proto in doel schieten. Echt aangeslagen was de thuisploeg niet, want Zetterberg zette amper een paar minuten later Goor voor Vandendriessche, maar weer kwam de Cercle-doelman als winnaar uit de strijd. Een dikke vijf minuten voor tijd kwam de thuisploeg dan toch weer langszij. Bij Cercle kreeg men een hoekschop niet goed weg en Frutos liet de mogelijkheid niet liggen en scoorde zonder pardon bij zijn debuut, 2-2.

Anderlecht belegerde in de slotfase nog het doel van Cercle, maar het bleef wel opletten voor de Brugse counters. Zo moest Vanden Borre de paars-witte meubelen komen redden toen Milosevic Pinas alleen voor doel had gezet. Wat later knalde Bart Goor nog eens op de onvermijdelijke Vandendriessche. Verder kwam Anderlecht niet meer, want het bleef 2-2.

Zo komt Anderlecht dus niet aan de leiding. Het heeft nu één puntje minder dan concurrenten Club Brugge en Standard. Cercle Brugge schiet met dit punt niet zoveel op. Het is voorlopig elfde, maar een punt in Anderlecht is voor een Cercle natuurlijk een fantastisch resultaat.