Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Jan Breydel
Efficiënt Anderlecht opent met ruime zege
Steurbaut Kersten

Anderlecht heeft de competitie ingezet met een ruime overwinning op het veld van Cercle Brugge. Paars-witte acteerde nog niet op kampioenenniveau, maar was zeer efficiënt in de afwerking.

Anderlecht reisde met een slecht gevoel naar het Jan Breydelstadion af. Paars-wit zat met een zware kater na de vroege Europese uitschakeling en het verlies tegen Standard in de Supercup. Met Cercle Brugge troffen de jongens van Ariël Jacobs een ambitieuze ploeg die zijn prestaties van vorig seizoen wil bevestigen.

Iachtchouk nog niet scherp

Groen-zwart kreeg ook meteen de eerste kans van de wedstrijd. Oleg Iachtchouk werd na tien minuten mooi diep gestuurd, kapte zich vrij, maar twijfelde te lang en besloot het leer naast de kooi van Daniël Zitka. Een belangrijke misser. Vijf minuten later kopte Jelle Van Damme een hoekschop van Jonathan Legear voorbij een grabbelende Bram Verbist.

Cercle reageerde meteen, maar een listig balletje van Thomas Buffel belandde via de vingertoppen van Zitka in hoekschop. Anderlecht controleerde, maar bracht aanvallend weinig. Een kopbal van Stanislav Vlcek dwarrelde naast de kooi van Verbist. Cercle toonde de meeste aanvallende intenties, maar speelde te nonchalant om Zitka te bedreigen.

Eén flits van Boussoufa

Net na rust, met Gombani voor Sergeant, lukte dat wel. Anthony Portier verlengde een hoekschop van Buffel, maar zag zijn poging aan de tweede paal door Boussoufa van de lijn gekeerd. Een nieuwe kapitale misser want tien minuten later verdubbelde Legear aan de overkant de score. De rechterflank werd knap vrijgespeeld door een flits van Boussoufa, die tot dan zijn stempel niet op de wedstrijd kon drukken, en schoot het leer in de kortste hoek voorbij Verbist.

De Bruggelingen probeerden met De Smet in plaats van Vidarsson nog iets terug te doen, maar slaagden er niet in om de paars-witte organisatie te ontwrichten. De Brusselaars zetten hoog druk en gaven groen-zwart weinig ruimte om te combineren. Aanvallend slaagde Anderlecht er niet meer in om voor gevaar te zorgen.

Lichte strafschop

Cercle kreeg via De Sutter en Iachtchouk nog twee kansen om zich terug in de wedstrijd te knokken, maar vooral de Oekraïner faalde. Thomas Chatelle bracht Anderlecht na een licht gefloten strafschop in de slotfase nog op 0-3.

Een ruime overwinning voor een heel efficiënt Anderlecht; dat echter nog niet flitsend voor de dag kwam en pas in de slotfase ontspannen begon te voetballen. Cercle van zijn kant voetbalde met de neus vooruit, maar was te nonchalant om Anderlecht echt te bedreigen. (AN)