Datum: 13/11/2010 20:00
Speeldag: Speeldag 15
Stadion: Luminus Arena
Genk komt pas onder stoom na rode kaart Viane

Racing Genk heeft toch al één prijs beet: de herfsttitel. Op eigen veld kwam het de eerste 20 minuten met de schrik vrij, maar na de rode kaart voor Viane freewheelden de Limburgers naar een simpele 3-0-zege.

Bij Genk betaalde Matoukou de prijs voor zijn gestuntel in de bekerwedstrijd tegen Standard. Joneleit kreeg de voorkeur op de niet altijd even secure Kameroener. Bij Cercle mocht oude krijger Viane nog eens opdraven.

Veel last bleken de spelers niet te hebben van het drassige veld, want beide ploegen kozen resoluut voor de aanval. Na één minuut had Vossen met een kopbal al voor een waarschuwing gezorgd. Het kreeg echter weinig vervolg, want in de volgende dolle tien minuten hadden de Bruggelingen zeker een voorsprong verdiend.

Beresterke Courtois

Veruit de beste kans om die voorsprong te pakken was natuurlijk de penalty na een fout van Joneleit op de doorgebroken Reynaldo. Cornelis nam de zestienmeter voor zijn rekening, maar schoot veel te zwak in en Courtois koos tevens de juiste kant.

En het was nog niet gedaan, want Courtois moest zich ook onderscheiden op een schot van Reynaldo en hij kwam met de bibber vrij na een te kort teruggelegde bal van Anele, want Owusu schoot de wenkende kans huizenhoog over. En even later moest Courtois weer aan de bak bij een goed gerichte kopbal van Owusu. Een schitterende save...

Kantelmoment

En toen kwam het kantelmoment van de partij. Viane had zich rond de twintigste minuut al een gele kaart op de hals gehaald en vijf minuten later kreeg hij zijn tweede nadat hij Ogunjimi de doorgang blokkeerde. Het gaf Genk een vertrouwensinjectie en het nam het initiatief van de partij over.

Even leek het er op dat Cercle zich staande zou houden, maar na kansen voor Vossen en Tözser kwam Genk dan toch op voorsprong. Barda behield het overzicht in de zestien en legde panklaar voor Ogunjimi die Verbist geen verhaal liet. Cercle, dat de partij stevig in handen had tijdens de eerste twintig minuten, kwam er niet meer aan te pas met tien.

Penalty voor Genk

Cercle probeerde in de tweede helft met de moed der wanhoop nog iets aan de situatie te veranderen, maar geraakte niet door de Limburgse defensie. Genk buitte eindelijk zijn man-meer-situatie uit en drukte de Bruggelingen terug op eigen helft. Tözser en Barda stelden Verbist op de proef, maar uiteindelijk had Genk ook een strafschop nodig om de 2-0 op het bord te zetten.

Een ongelukkige Cornelis speelde de bal met de hand in de zestien en voor Barda was het een koud kunstje om Genk helemaal op rozen te zetten. Naarmate het harder begon te regenen, verwaterde het spel ook. De bal rolde niet meer zoals het moest en aan de zijkanten was het veld veranderd in een modderpoel.

De kers voor Hubert

Tien minuten voor tijd was het moment van David Hubert aangebroken. Hij solliciteerde opzichtig voor de goal van de week. Op pass van Ogunjimi knalde de verdedigende middenvelder de bal vanop 20 meter pardoes onder de deklat. Een schitterende trap waar Verbist geen verhaal op had.