Speeldag: Speeldag 19
Stadion: Luminus Arena
Genk sluipt top zes binnen na spektakelhelft
Robby Morren

Racing Genk heeft op deze laatste speeldag voor de winterstop een uitstekende zaak gedaan. De Limburgers klopten Cercle na een dolle eerste helft met 4-2 en sluipen zo weer de top zes binnen.

Robby Morren in Genk

Mario Been verraste door Limbombe op de bank te houden. Hij posteerde Barda op de linkerflank en Vossen en Benteke in de spits. De wijziging rendeerde in offensief opzicht want de thuisploeg schoot furieus uit de startblokken en drukte Cercle helemaal weg. Het leverde opeenvolgende mogelijkheden op maar Benteke kroonde zich tot koning van de missers en de Genkse defensie zat nog met het hoofd bij de kerstboom en deelde de doelpunten uit in geschenkverpakking. Zo ging Pudil al na acht minuten in de fout: hij verloor de bal knullig aan Rudy, die Vetokele vond en de spits trapte laag in de verste hoek binnen. Op het halfuur mocht Evens een nieuw Genks geschenk in ontvangst nemen toen hij de bal in twee keer, na opnieuw knullig verdedigen, voorbij Köteles werkte.

Spektakel
Toch mocht Genk nog met een voorsprong de rust ingaan. In de 11e minuut was het Barda die zich doorzette en oog in oog met doelman Verbist staalhard tegen de netten knalde. De Israëliër voelde zich kiplekker op de linkerflank en had ook het grootste aandeel in de tweede Genkse goal waarbij hij de achterlijn haalde en de bal op het hood van de vrijstaande Benteke schilderde. Het was een gemeten voorzet want zelfs Benteke kon nu niet meer missen. In de slotminuut zette de thuisploeg opnieuw een mooie aanval op: Pudil bediende Tözser die de bal tot bij Vossen zwiepte die op zijn beurt perfect in de rechterhoek voorbij Verbist kopte. Het betekende het slot van 45 minuten spektakel.

Zwakke tweede helft
Zoveel de eerste helft te bieden had, zo weinig had de tweede te bieden. Bob Peeters greep tijdens de rust in: hij hield Van Roose in de kleedkamer en Baldé mocht zijn wederoptreden maken. Genk had tijdens de eerste helft veel kruit verschoten en nam gas terug. Cercle ging op zoek naar de gelijkmaker terwijl Genk ging speculeren op de counter. Het was wachten tot een kwartier voor tijd vooraleer het vuur opnieuw in de wedstrijd kwam. Eerst moest Köteles een schot van Iachtchouk uit zijn kooi zweven, aan de overkant was een geweldige reflex van Verbist nodig op een rebound van Barda. In de slotminuut Camus de score nog vergroten tot 4-2 nadat de ingevallen Limbombe hem mooi bediende. Zo moet Cercle RC Genk naast zich dulden op de zesde plaats in het klassement.