Speeldag: Speeldag 30
Stadion: Freethiel
Waasland-Beveren redt zich in eerste klasse
Tamara Vereecken

Waasland-Beveren deed wat het moest doen en hield Standard op een gelijkspel, genoeg om zich te verzekeren van het behoud. De Rouches redden na een erg zwakke eerste helft nog een punt op de Freethiel maar door de winst van Club en Anderlecht lijken zij toch de verliezer onder de POI-ploegen.

Tamara Vereecken in Beveren

Bob Peeters verving voor deze match van de waarheid de geschorste Sibum door Milos Maric. Bij Standard verschenen Opare, Cissé en Bulot aan de aftrap, waardoor Vainqueur, Stam en Buyens naast de ploeg vielen. Ezekiel was geschorst.

Sterk begin Waasland-Beveren

De thuisploeg begon sterk aan de wedstrijd met al in de eerste minuten een schot van Oumarou maar de bal week af op een Luikse verdediger. Diezelfde Oumarou zou even later een indraaiende hoekschop staalhard op doel koppen maar Kawashima had een sterke reflex in huis.

Na de openingsminuten verdween het tempo helemaal uit de wedstrijd en het was wachten tot halfweg die eerste helft tot er weer wat actie op het veld kwam. Een afgeweken schot van De Camargo ging naast. Even later slaagde Standard er eindelijk in om z’n eerste echte aanval op de mat te brengen. Carcela kon zich op rechts doorzetten tot aan de achterlijn en terugleggen op De Camargo die in één tijd uithaalde. De pegel ging niet ver naast.

De bezoekers uit Luik toonden weinig inspiratie en hadden moeite met de gretigheid van Waasland-Beveren dat duidelijk van plan was zelf voor z’n redding te zorgen. De betere kansen waren dan ook voor de thuisploeg: Robin Henkens zou van dichtbij over besluiten en de diep gestuurde Oumarou botste alweer op een goed uitgekomen Kawashima.

Goed vijf minuten voor rust zou Dalibor Veselinovic z’n ploeg toch verdiend op voorsprong brengen. Op hoekschop steeg hij boven iedereen uit en kopte de bal voorbij Kawashima, die dit keer geen verhaal had.

Standard geraakte moeilijk door de goede organisatie van Waasland-Beveren. Batshuayi probeerde dus maar zelf iets te forceren met een knap schot vanop de rand van de grote rechthoek. De poging ging niet zo ver over het doel van Coosemans.

Tweede helft

Luzon had z’n manschappen duidelijk wakker geschud tijdens de koffiepauze want Standard kwam gretiger uit de kleedkamer. Bij Waasland-Beveren was het alle hens aan dek voor het doel van Coosemans. Tot scoren kwam Standard in eerste instantie niet: Gershon zou Batshuayi van de gelijkmaker houden, een vrije trap van De Sart zoefde nipt voorlangs.

Na goed een kwartier kwam de thuisploeg even onder de druk uit met een snelle counter. Het was alweer Veselinovic die oprukte en, misschien iets te zelfzuchtig, zelf op doel trapte. Kawashima redde eerste met de voeten, Veselinovic kreeg echter ook de rebound niet over de lijn.

Aanhoudende druk leverde gelijkmaker op

De bezoekers bleven het doel van Waasland-Beveren belegeren en de gelijkmaker hing in de lucht. Het was uiteindelijk Laurent Ciman die de bordjes opnieuw in evenwicht bracht met een laag afstandsschot.

Nadien nam de druk wat af van Standard en was het spel terug meer in evenwicht. De stand veranderde echter niet meer, het bleef 1-1. Het was dan ook logisch dat de bomvolle Freethiel ontplofte na het laatste fluitsignaal. Waasland-Beveren deed wat het moest doen en hield Standard op een gelijkspel, genoeg om zich te verzekeren van het behoud in de hoogste klasse. De redding van de club is de verdienste van en een mooie beloning voor trainers en spelers bij Waasland-Beveren die de afgelopen maanden keihard hebben gewerkt om dit te verwezenlijken.

De Rouches konden voor de rust niet veel op de mat brengen maar redden in de tweede helft wel nog een punt  in Beveren. Door de winst van Club Brugge en Anderlecht zijn zij echter toch de verliezer onder de play off 1-ploegen dit weekend.