Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 3)
Stadion: Gerhard Hanappi Stadion
Balaban bezorgt Club Brugge zege
Ruben Verhaeghe

Club Brugge heeft dinsdagavond Rapid Wenen met 0-1 verslagen. De landskampioen haalde het dankzij een late treffer van Bosko Balaban.

Jan Ceulemans wijzigde zijn team ten opzichte van dat van tegen Westerlo op exact één plaats: Jonathan Blondel mocht de niet geselecteerde Olivier De Cock vervangen. Rapid speelde met twee andere spelers in de basis dan vorig weekend tegen Salzburg: Marcin Adamski verving Vladimir Labant, György Korsós kwam in de ploeg ten nadele van Sebastian Martínez.

Club Brugge maakte meteen duidelijk waarvoor het naar Oostenrijk kwam: de volle pot. De eerste twee kansen in de partij waren dan ook voor de bezoekers. Balaban stelde meteen doelman Payer op de proef. Rapid was allesbehalve verbaasd door de Brugse aanvang en antwoordde meteen. Na een pas van Steffen Hofman dwong Axel Lawaree de Brugse goalie een eerste keer tot een save. Even hield Brugge de adem in, maar Marek Kincl kopte onbegrijpelijk vanop twee meter afstand over.
Na een kwartier moesten de spelers even op adem komen en werd het gaspedaal minder fors ingedrukt. Kincl kreeg halfweg de de eerste helft opnieuw een kans om Rapid op voorsprong te zetten, maar onder druk van de Brugse verdediging besloot hij naast. Daarop probeerde Dufer het nog eens aan de overkant, Payer strekte zich volledig uit en kon nog net in corner tikken.
In de 42e minuut ontsnapte Club Brugge aan de achterstand. Na een corner van Ivanschitz kopte Hlinka op goal. Butina redde de bal, maar de spelers van Rapid Wien hadden de bal over de lijn zien gaan. Referee Dougal gaf echter geen doelpunt.
Ook aan de andere kant was het ei zo na raak. Philippe Clement kreeg dé kans van de eerste helft. De verdediger kopte helemaal alleen voor de keeper een voorzet van Sven Vermant richting doel, maar Payer toonde zijn reflexen.

Bij de rust stond het zo nog 0-0. Club Brugge had het betere van het spel en creëerde ook enkele mooie kansen, maar Rapid was al bij al toch het gevaarlijkst voor doel en had op slag van rust zelfs op voorsprong moeten komen.

De Oostenrijkers gingen na de rust gewoon door met aanvallen. Ivanschitz speelde de bal tot bij Kincl, maar zijn kopbal week af op de voeten van Butina. Vermant probeerde het aan de overkant eveneens met een kopbal, ook al zonder succes. Keeper Payer was even later geklopt op een doelkans van Balaban, maar de bal vloog uiteindelijk toch naast doel.
Aan de overzijde zorgde het duo Ivanschitz-Kincl opnieuw voor gevaar toen Kincl op de lat kopte. Brugge bleef kansen creëeren via onder andere Leko, Vanaudenaerde en Balaban, maar Rapid liet zich niet doen. In de 70e minuut werd een min of meer onzichtbare Portillo vervangen door Gert Verheyen. Voor Verheyen was het zijn 101e optreden in Europese bekermatchen.
Vijf minuten later scoorde Club Brugge een vreemde goal. Dufer zette een aanval vanop rechts in en speelde Balaban aan, die bij de verste doelpaal stond. Via een afwijking op de rechtervoet van Balaban caprioleerde het leer onder Payer binnen. Brugge moest nu nog een kwartier zien de voorsprong te behouden. Martínez probeerde met een schot vanop 25 meter afstand, maar zijn poging ging hoog over. Met nog vijf minuten op de klok kwam Akagündüz nog ongelooflijk dicht bij de gelijkmaker, maar via het lichaam van Verheyen vloog de bal centimeters naast.

Het bleef zo bij 0-1, waardoor Club met de drie punten terug naar huis keert. Het is meteen de eerste overwinning van een Belgische club in de Champions League sinds 10 december 2003. [AN]