Speeldag: Ronde 1 (R)
Stadion: Olah Gabor Debrecen
Swingend Shakhtar plaatst zich voor poules
Luc Goderis

Shakhtar, dat na de 4-1 uit de heenwedstrijd al met anderhalf been in de groepsfase van de Uefabeker stond, heeft nu ook in Debrecen vlot en overtuigend gewonnen.

De Oekraïners namen van meet af aan het heft stevig in handen en rolden steevast de Hongaarse linkerflank op.  Zowel Matuzalem, Andrei Marica als Elano hadden al vroeg kansen om de bezoekers op voorsprong te brengen maar de thuisgoalie keepte secuur.
Na twintig minuten was het dan toch raak voor het oranje-legioen uit Donetsk.  Brandao schoot, na een Braziliaans samba-nummertje met Elano, laag binnen.  Amper vier minuten later was het weer prijs.  Elano verdubbelde de voorsprong toen hij het leer, onder Norbert Csernyánszki door, tegen de netten joeg.
Nog voor het halfuur had Elano er eigenlijk 0-3 van moeten maken maar hij miste, oog in oog met Csernyánszki, de koelbloedigheid om af te werken.  Een swingend Shakhtar bleef voor de rust de reuzenkansen bij elkaar voetballen maar Marica en Brandao misten.
Shakhtar liet eindelijk de voet wat van het gaspedaal en met de rust in zicht kwam Debrecen zowaar tot tweemaal toe de neus aan het venster steken.  Peter Halmosi en Balasz Dzsudzsák kregen beiden een halve kans maar doelman Jan Lastuvka was goed bij de les.

Na de herneming was het eerste kansje voor de thuisploeg maar Lastuvka pakte goed.  Aan de andere kant konden Matuzalem en Elano een zoveelste Zuidamerikaans nummertje niet afronden.
Nadat Mariusz Lewandowski mocht gaan rusten voor Tomas Hubschman kreeg ook Marica een vervroegde applausvervanging.  De bedrijvige Roemeen werd vervangen door Julius Aghahowa.  De Nigeriaanse aanvaller kwam op zijn beurt dichtbij Shakhtar's derde doelpunt van de avond maar schoot naast.
Voor Shakhtar hoefde het eigenlijk niet zo erg meer.  De Oekraïners leidden, over de twee wedstrijden, comfortabel met 6-1 en haalden de voet helemaal van het gaspedaal.  Invaller Fernandino dacht daar blijkbaar anders over en in zijn twintig minuutjes speel-tijd ging hij op zoek naar zijn moment-de-gloire, maar ook hij kon niet afwerken.
Het blijft 0-2 en Shakhtar stoot met het grootste gemak en meer dan verdiend door naar de groepsfase van de Uefabeker.