Speeldag: Ronde 1 (R)
Stadion: Sport Park
Stuttgart plaatst zich op onbespeelbaar veld
Nils Vanbellingen

VfB Stuttgart heeft zich in Slovenië geplaatst voor de goepsfase van de Uefa-beker ten koste van NK Domzale. Op een volledig verwaterd veld waar elke vorm van voetbal onmogelijk was, verloren de Duitsers weliswaar met 1-0, maar de 2-0-zege in de heenwedstrijd bleek dus genoeg voor de kwalificatie.

In het door regen overgoten Slovenië moesten de officials voor aanvang van de wedstrijd uitmaken of al dan niet gespeeld kon worden. Er werd besloten om de wedstrijd te laten doorgaan, maar dat bleek al snel een foute beslissing: geen van beide ploegen slaagde er wegens de staat van het veld in om ook maar twee degelijke passes na elkaar te geven, en ook elke poging om te dribbelen of met de bal op te drijven was tot mislukken gedoemd. Elke speler die ook maar probeerde om meer dan twee meter met de bal te rennen, verloor het leer in een van de vele waterplassen. Stuttgart had aanvankelijk dan nog het meeste overwicht, maar het was wel de thuisploeg die na een kwartier scoorde: Lakovic speelde met een slim balletje Stefanovic aan, die van dichtbij afwerkte. Daarna was er van voetbal opnieuw weinig sprake, zodat Domzale ietwat verrassend met een 1-0-voorsprong de rust inging.

In de tweede helft hetzelfde beeld: het veld belette beide ploegen om ook maar aan uitgespeelde kansen te denken. Als er al eens een mogelijkheid kwam, was dat doorgaans omdat een verdediger of keeper zich verkeek op een bal die niet rolde zoals hij op een bespeelbaar veld hoort te rollen. Zo was Cacao er kort voor het uur dicht bij toen de Domzale-doelman in de fout ging, maar een verdediger bracht redding. Een minuut later was het aan de overkant heet, maar tot een doelpunt kwam het niet. Na 66 minuten opnieuw even opwinding toen Luka Elsner tegen zijn tweede geel aanliep na een stevige tackle op Stuttgart-verdediger Heiko Gerber. Daarna gebeurde echter al snel opnieuw het onvermijdelijke: de wedstrijd verwaterde. Beide ploegen probeerden nog wel, maar tot kansen kwam het niet meer waardoor Domzale een knappe, maar vergeefse overwinning behaalde.