Competitie: Europa League
Speeldag: Ronde 1 (R)
Viking plaatst zich, Brann niet
viki meeuwis

Naast Tromso kwamen er nog drie andere Noorse ploegen in actie vanavond: Viking, Brann en VÃ¥lerenga. Vooral Viking had na de thuisoverwinning op Austria Wien nog kans op de volgende ronde.

Austria Wien –  Viking: 2-1 (agg. 2-2)

Viking begon meteen sterk aan de partij. Kopteff met een vrije trap vanop twintig meter, maar de bal kwam in de armen van keeper Didulica terecht. Voor Austria kreeg die andere Noor, Rushfeldt, een goede kans, maar hij raakte slechts tot op zeven meter van het doel en kon niet tot scoren komen. Beide ploegen waren goed begonnen en de kansen waren redelijk in evenwicht. In de twaalfde minuut viel dan het eerste doelpunt. Nhleko met een goede pass naar Nygaard, die probeerde met een lang afstandschot, recht in de verste hoek en de bezoekers gingen aan de leiding met 0-1. Op de twintigste minuut kon Rushfeldt vanop vijf meter de gelijkmaker binnenwerken. Een duidelijke fout van de verdediging van Viking. Een minuut of wat later kreeg ex-Club Brugge speler Nastja Ceh een kans op doel, maar het schot van de Sloveen eindigde op de dwarslat. Austria Wien begon vanaf dan veel agressiever te spelen. Op het half uur was het weer Ceh die kwam opzetten, ditmaal kon hij een corner versieren. Vlak voor de rust was er nog een kans voor Viking via Kopteff, maar Didulica kon redding brengen.

Austria Wien moest in de tweede helft minstens twee doelpunten scoren om op gelijke hoogte met Viking te komen. Viking had thuis immers met 1-0 gewonnen. De ploeg stond nog geen twee minuten terug op het veld voordat de 2-1 viel. Keeper Basso bokste een bal van Lasnik uit zijn doel. De bal kwam in de zestien van Viking terecht, in de voeten van Lasnik, die de bal in de rebound binnenwerkte. Austria had op dat moment duidelijk de bovenhand. Viking slaagde er niet echt in om balbezit te verwerven.
Toch gaven de bezoekers niet op, onder impuls van Nhleko begonnen ze stillaan terug meer in de wedstrijd te komen. Nhleko werd meer en meer actief en de spits kon een aantal mooie kansen versieren. Met nog twintig minuten te spelen kreeg Viking opnieuw een mooie mogelijkheid via Nhleko met een kopbal recht op doel, maar de bal ging in het zijnet. Austria antwoordde daarop via Linz, die over het doel van Basso kopte. Austria kwam niet meer aan een derde doelpunt en op basis van het uitdoelpunt gaat Viking dus verder naar de tweede ronde.

Lokomotiv Moskou – Brann: 3-2 (agg 5-3)

Brann had zijn thuiswedstrijd met 1-2 verloren en moest dus minimum twee keer scoren om de volgende ronde te halen. Lokomotiv zette Brann meteen onder druk. Toch hield de ploeg uit Bergen goed stand. Met ongeveer twintig minuten gespeeld kreeg Brann zijn beste kans in de eerste helft. Robbie Winters kon zich vanop de flank vrijspelen en de bal naar Tom Sanne spelen, die hem in het zijnet kopte. Het zat Brann echter niet mee. Op het halfuur kreeg keeper Opdal een rode kaart onder de neus geschoven nadat hij Ruopolo te hard had neergehaald in het strafschopgebied. Vervanger Thorbjørnsen wist de strafschop van Lima te pakken. Brann voelde dat het zo niet verder kon en liet Dylan MacAllister alleen in de spits spelen. Winters werd steeds meer op de linkerflank teruggedrukt.
Vlak voor het einde van de eerste helft kwam Brann op voorsprong toen MacAllister de bal met zich mee kon nemen en vanop twintig meter in doel kon werken. Keeper Ovtchinnikov kon de bal nog raken, maar slaagde er niet in om die vast te houden en zo ging de bal alsnog in doel, 1-0 voor de bezoekers.

Na de rust nam de druk van de Russische ploeg toe. Dat resulteerde in de gelijkmaker in de 64e minuut. Een terugspeelbal van keeper Thorbjørnsen kwam in de voeten van Loskov terecht en die aarzelde niet en werkte de bal recht in het doel. Tien minuten later weer een kans voor Brann; een korte corner waarna de bal bij Miller terecht kwam. De Schot plaatste de bal mooi in de kruising in het doel.
Brann begon koortsachtig naar het derde doelpunt te zoeken. In plaats daarvan was het Bilyadetinov die de buitenspelval kon omzeilen en het pleit beslechtte in het voordeel van de Russen. Lokomotiv gaat verder naar de volgende ronde.

Steaua Boekarest – Vålerenga: 3-1 (agg. 6-1)

De ploeg van Rekdal stond voor de onmogelijke opdracht om een 3-0 achterstand weg te werken om zo alsnog de volgende ronde te bereiken. De heenwedstrijd speelde Rekdal met een veredeld B-elftal waarbij hij gebruik maakte van drie spelers uit het jeugdteam. Dit als protest tegen de Noorse voetbalbond die de uitgestelde match tegen Molde liet spelen drie dagen na de interlandwedstrijd van Noorwegen (waarin Iversen en Grindheim  meespeelden), op negen oktober en drie dagen voor de wedstrijd tegen Boekarest. Al bij al betekende dit dat VÃ¥lerenga in negen dagen vier wedstrijden moest afwerken en daarbovenop kwam nog de interland.

Ook vandaag was het niet anders. Rekdal had verschillende van zijn spelers thuisgelaten. Grindheim omwille van vermoeidheid, keeper Arason, Steffen Iversen en Ronny Johnsen omwille van blessures, Kjetil Wæhler was geschorst.
Op het halfuur viel het eerste doelpunt. Dica kon schieten vanop twaalf meter en de bal ging recht het doel van Bolthof binnen. Vanaf dan verloor VÃ¥lerenga alle kansen op de volgende ronde. Het werd zonodig nog erger toen vier minuten voor het einde van de eerste helft Bostina de verdediging van VÃ¥lerenga voorbijging en Steaua op een 2-0 voorsprong bracht.

Amper drie minuten na de rust zette Iakob de 3-0 op het bord. Hulsker kon aan de andere kant het enige doelpunt voor de Noren scoren. Flo kon afleggen voor Hulsker, die geen moeite had om de bal binnen te werken. In de 55e minuut werd Brocken vervangen door Dos Santos en even later werd ook Skiri gewisseld door Gashi. Rond de 70e minuut had VÃ¥lerenga meer balbezit en Mabizela kon vanuit de eigen zestien opzetten, maar kon niet afleggen voor Flo, die helemaal vrijstond voor het doel van Steaua Boekarest. De thuisploeg kreeg in de toegevoegde tijd nog een kans op de 4-1, maar Bolthof kon het gevaar doen wijken.

Steaua Boekarest verloor in de voorronde van de Champions League van Rosenborg, maar kon het geweld uit Noorwegen uiteindelijk toch overwinnen om zo naar de volgende ronde van de Uefa-beker door te stoten.