Competitie: Europa League
Speeldag: Ronde 1 (R)
Stadion: Abe Lenstra Stadion
Heerenveen bekert verder

SC Heerenveen heeft Banik Ostrava met 5-0 verslagen en stoot door naar de tweede ronde van de Uefa-beker. De ploeg uit het Friesland verloor de heenwedstrijd met 2-0, maar zette thuis al in de eerste helft orde op zaken. Dankzij deze prestatie is Heerenveen de tweede Nederlandse ploeg op vier die op Uefa-bekerniveau de volgende ronde haalt.

Gertjan Verbeek preekte al de hele week dat SC Heerenveen vol voor de aanval zou kiezen. De boodschap kwam niet in dovemansoren bij de spelers en de Nederlanders verwenden het thuispubliek. Na amper twee minuten kwam de thuisploeg al 1-0 voor via de Griek Georgios Samaras na een slimme assist van Seip. Samaras scoorde dan wel, maar geraakte bij dat doelpunt geblesseerd en werd even later gewisseld. Op slag van rust maakte de invaller van Samara, Larsse Nilsson, de 2-0 op voorzet van Arnold Bruggink. Heerenveen stond aan de rust al op gelijke hoogte van Banik Ostrava.

Na de rust wilde de thuisploeg zo snel mogelijk de verlossende 3-0 op het scorebord krijgen, maar Bruggink en Huntelaar kwamen niet tot scoren. Heerenveen schakelde dan maar de turbo in en op amper tien minuten tijd speelden de Friezen Banik Ostrava op een hoopje. Huntelaar kopte in de 60ste minuut de 3-0 tegen de netten, vervolgens werkte Yildirim via de deklat en de doelman de 4-0 in doel en Huntelaar plaatste met een gekrulde bal de kers op de taart: 5-0. Banik Ostrava had de moed en de kracht niet meer om terug te komen en zo plaatste Heerenveen zich al bij al nog gemakkelijk voor de volgende ronde.