Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Het Kuipje
Westerlo behaalt gevleide zege
Kevin Vanbuggenhout

Westerlo - Charleroi was één van de affiches op de eerste speeldag van de Jupiler Pro League. Charleroi was het grootste deel van de wedstrijd de betere ploeg. Westerlo slaagde er echter toch in de drie punten thuis te houden, het werd 1-0.

Charleroi had in de openingsminuten al behoorlijk veel balbezit. Westerlo gaf achteraan nogal wat ruimte weg in het begin en daarvan kon Mujangi-Bia bijna profiteren. Mujangi-Bia kraakte zijn schot. De tegenzet van Westerlo liet niet lang op zich wachten. Nieuwkomer Tomou dook de voorzet van Jef Delen naast. Sporting Charleroi kon kort nadien opnieuw gevaarlijk worden dankzij een foutje in de Westelse defensie. Stef Wils wist niet waar de bal was en dus kon Habibou ermee aan de haal. Bart Deelkens kwam goed zijn doel uit. Het spel ging op en neer. Westerlo kon de score openen na een stilliggende bal. Een hoekschop werd gedevieerd door Van Kerckhoven en Dekelver tikte van dichtbij binnen: 1-0. De verdediging van Westerlo herpakte zich stevig na het eerste kwartier. De individuele foutjes werden uit het spel gehaald, het positiespel en de organisatie verbeterde sterk bij Westerlo. Charleroi bleef wel proberen. Een boogbal van ver van Remi Sergio strandde op de dwarslat. Verdere kansen kwamen er niet meer. 1-0 voor Westerlo aan de rust.

Na de herneming ging Charleroi uiteraard op zoek naar de gelijkmaker. Sbai bracht de bal voor doel, Wils kon vlak voor de neus van Habibou en Theréau nog in hoekschop werken. Even later trok diezelfde Wils de doorgebroken Habibou neer. De scheidsrechter toonde Wils 'slechts' een gele kaart. De volgende kans in de wedstrijd was voor Charleroi. Théreau won het luchtduel van Deelkens en Vandenbroeck kopte de bal naast doel. Doelman Laquait werd aan de overzijde ook getest. Hij had heel wat moeite met een schot van Sarki en de bal ging in hoekschop. Bart Deelkens moest dan weer een schot van de uiterst bedrijvige Mujangi-Bia in hoekschop tikken. Sporting Charleroi ging steeds beter spelen en drukte Westerlo achteruit. De Zebra's zochten verwoed naar de gelijkmaker en de aanvalsgolven volgden mekaar op. Deelkens had de goede reactie in huis na een vrije trap van Oulmers. Een minuutje later ging de bal toch tegen de netten, maar het doelpunt werd niet gevalideerd. Mujangi-Bia draaide uitstekend weg en schoot naar de korte hoek. Deelkens kon redden waarna Habibou de rebound benutte. Habibou stond echter in buitenspelpositie en dus ging het feestje niet door. Na alweer een geweldige actie van Mujangi-Bia besloot hij voorlangs. Via Deelkens ging de bal in hoekschop. Bart Deelkens speelde eveneens een sterke partij. Charleroi bleef aanvallen, maar Westerlo speelde met veel karakter en de wil om deze wedstrijd tot een goed einde te brengen was erg groot. Een kwartier voor tijd legde de ingevallen Smolders de bal terug naar Oulmers die naast knalde. Met nog zo'n tien minuten te gaan kapte Mujang-Bia Vanaudenaerde uit alvorens de bal naast doel te plaatsen. De tijd tikte weg in het voordeel van Westerlo en Charleroi wachtte nog altijd op de verdiende gelijkmaker. In blessuretijd was Charleroi er een laatste keer dichtbij. Bart Deelkens ranselde de knal van Oulmers uit doel. Westerlo bleef overeind en haalde het met 1-0.

Westerlo won onverdiend van Sporting Charleroi met het kleinste verschil. In het begin ging het nog gelijkop en via Dekelver kwam Westerlo op voorsprong. De tweede helft werd nagenoeg volledig gedomineerd door Charleroi, maar Mujangi-Bia&co beten zich de tanden stuk op Bart Deelkens. Gevleide zege of niet, Westerlo haalde op karakter wel de drie punten binnen terwijl Charleroi de nul nog niet heeft weggeveegd.