Stadion: Guldensporenstadion
Standard zet Anderlecht onder druk
Steurbaut Kersten

Standard zet Anderlecht onder de druk. De Rouches wonnen vrijdagavond de openingswedstrijd van de 21e speeldag op het veld van KV Kortrijk en zetten de Brusselaars voorlopig op vijf punten.

De Luikenaars toonden in het Guldensporenstadion twee gezichten. In een zwakke eerste helft slaagden ze er in een tactisch steekspel tussen Hein Vanhaezebrouck en Laszlo Bölöni niet in om doelman Peter Mollez te bedreigen, maar in een sterk laatste half uur maakte Standard duidelijk het verschil.

Oguchi Onyewu opende de tsunami aan kansen met twee perfecte kopballen. Doelman Peter Mollez onderscheidde zich met twee schitterende reddingen. Ook Axel Witsel, die aan rood ontsnapte na een vuile tackle op de enkel van Lahaye, besloot op het West-Vlaamse sluitstuk.

Bij de vierde kans voor de bezoekers moest Mollez zich dan toch gewonnen geven. Milan Jovanovic sprong hoger dan de geblesseerde Karim Belhocine, die door de medische staf terug op het veld werd gestuurd, en knikte een voorzet van uitblinker Wilfried Dalmat tegen de netten.

De Franse middenvelder bekroonde zijn wedstrijd met de beslissende 0-2. Dalmat kreeg te veel ruimte en knalde het leer van op 25 meter staalhard in doel. Mollez beroerde het leer nog met de vingertoppen, maar was kansloos.

Kortrijk gaat voor de tweede week op rij onderuit, maar moest tijdens het eerste uur niet onderdoen voor de Rouches. De West-Vlamingen dwongen de landskampioen voor de rust zelfs om zich aan te passen. Echter zonder kansen te creëren.

In de tweede helft kwamen de Kortrijkzanen zelfs best uit de kleedkamers, maar morsten ze met de kansen. Oussalah knalde op Espinoza en Coulibaly kwam net te kort om een geloste bal van de Standard-doelman in de netten te tikken. Bij een perfecte pass van Kums besloot de Senegalese aanvaller recht op Espinoza. (AN)