Speeldag: Speeldag 24
Stadion: Herman Vanderpoortenstadion (Het Lisp)
Verdienstelijk Lierse onderuit tegen rood Standard
Fabian Morren

Standard heeft zijn derde uitzege van het seizoen beet. De Rouches wonnen met 0-2 bij Lierse, dat nog steeds niet helemaal gerust achterom kan kijken. In de slotfase deelde ref Wouters nog drie rode kaarten uit.

Het was min tien graden op het Lisp en dat deed de fans afhaken. Hooguit 5.000 toeschouwers waren komen opdagen voor de komst van Standard. Bovendien hadden de Rouches hun fans niet bij, want die protesteerden tegen de hoge ticketprijzen. Vanwege het winterweer lag ook het veld er niet bepaald goed bij. De spelers trokken zich daar echter weinig van aan. Het resultaat was een zeer leuk openingskwartier. Standard had in die eerste vijftien minuten drie grote kansen, maar tot wanhoop van coach Riga werden die allemaal verkwanseld. Mujangi Bia, Cyriac en Buyens lieten de voorsprong liggen.

Aan de overkant pakte Elgabas al na enkele minuten uit met een uitstekend schot, maar de redding van Bolat was van een even hoogstaande kwaliteit. Ook Grncarov had de thuisploeg op voorsprong kunnen brengen. De verdediger kopte van dichtbij naast. De onvermijdelijke Batshuayi bracht Standard iets voorbij het halfuur op voorsprong. Net als in de heenwedstrijd in de beker vloerde hij Kawashima met een laag schot. Al zagen zowel Grncarov als Saïdi er niet goed uit bij dat doelpunt.

Lierse was even aangeslagen, maar kort voor rust kon Sonck toch voor een heel andere ruststand zorgen. De 33-jarige aanvaller besloot evenwel over. Ondanks die gemiste kans kreeg Lierse kort na de pauze opnieuw een goeie kans. Weer was het Wesley Sonck, Sinan Bolat hield zijn netten echter schoon en Laurent Cimant keerde het leer van de lijn. Het leek het sein voor ook een leuke tweede helft, maar dat was niet het geval. Gaandeweg werd het spel steeds slordiger en speelden de teams met minder overleg.

Penalty
Standard beperkte zich, net als in de slotfase tegen Cercle Brugge, voornamelijk tot het verdedigen van de krappe voorsprong. Lierse probeerde wel, maar het ontbrak aan efficiëntie in de zone van de waarheid. Bovendien werd een overtreding op Elgabas in het strafschopgebied niet gefloten. Tien minuten voor affluiten viel de wedstrijd in een definitieve plooi. Scheidsrechter Luc Wouters wees naar de stip na een wel erg licht contact tussen Vandooren en invaller Bjarnarsson. Cyriac maalde er niet om en stuurde Kawashima de verkeerde kant uit: 0-2 en de drie punten waren meteen veilig voor Standard.

In de slotminuten werd de wedstrijd nog ontsierd door een opstootje tussen Grncarov en Felipe. De verdediger van Lierse trok aan het haar van zijn tegenstander, waarna Felipe zich revancheerde. Het leverde beide kemphanen een rode kaart op. Nadien wilde Felipe nóg eens uithalen naar Grncarov, maar dat kon Bjarnarsson nog net verhinderen. Ook Vainqueur kreeg wat later nog een tweede gele kaart, zodat Standard de wedstrijd met negen beëindigde.