andAnderlecht
cerCercle Brugge
Datum: 01/12/2012 20:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 18
Stadion: Lotto Park
Anderlecht via twee strafschoppen voorbij Cercle
Anderlecht via twee strafschoppen voorbij Cercle
Foto: © SC

Anderlecht heeft bloed, zweet en tranen moeten opbrengen om zijn zesde zege op rij te kunnen binnenhalen. Twee strafschoppen had het daarvoor nodig tegen Cercle: één omgezet door Biglia, de andere gemist. Maar Vargas was goed gevolgd en scoorde die zijn eerste in de competitie.

Johan Walckiers in Anderlecht

De Sint kwam de aftrap geven in het Astridpark, maar Anderlecht moest op geen cadeautjes rekenen van Cercle Brugge. Nochtans moest Foeke Booy alweer wijzigen want door de schorsing van Portier waren de centrale verdedigers schaars geworden. In die mate dat hij Vidarsson in de verdediging dropte en Smolders voor het eerst sinds lang weer een basisplaats gunde op het middenveld.

Bakenga à la Mbokani

Anderlecht was baas, maar geraakte heel moeilijk aan kansen. Mbokani miste een goede kopkans helemaal in het begin, maar voor de rest raakte paars-wit moeilijk door de goede organisatie die de Nederlandse coach heeft neergezet in de voorbije weken. En voorin was het opletten voor Eidur Gudjohnsen die elke bal die hij aanraakt in goud lijkt te veranderen. 

Spijtig genoeg voor hem begrepen zijn ploegmaats de goede bedoelingen niet altijd, tot frustratie van de IJslander. Maar de beste kans was wel voor Cercle via wie anders dan Gudjohnsen zelf: een mooie kapbeweging en Proto moest alles uit de kast halen om zijn schot uit de hoek te halen. Cercle speelde slim en geduldig, wachtend op die ene fout van Anderlecht.

En die kwam er ook. Vijf minuten voor rust verloor Biglia de bal aan Smolders en die zette Bakenga alleen op weg naar doel. De Noor twijfelde niet en rondde mooi af met een lob over de uitgekomen Proto. Een voorsprong die niet helemaal onverdiend te noemen was, want collectief ving Cercle Anderlecht goed op en de counters waren telkens gevaarlijk.

Penalties

Anderlecht ging op zoek naar de gelijkmaker maar vond net als voor de rust de opening niet. De vermoeide Praet ging naar de kant voor De Sutter en onmiddellijk kwamen er kansen. De Sutter noch Jovanovic konden de voorzet van Bruno echter in doel verlengen. Twintig minuten voor tijd hielp Vidarsson een handje door in de zestien Mbokani in de rug te duwen. Biglia zette zich achter de bal en roste in navolging van Gillet het leer rechtdoor.

Van den Brom besloot alles op alles te zetten en gooide twintig minuten voor tijd nog twee verse krachten het veld op: Molins en de pas herstelde Vargas voor Bruno en Jovanovic. En dat loonde, al was het wel op een onverwachte manier. Anderlecht kreeg nog een penalty na alweer een duwfout, nu van D'Haene op Mbokani. Gillet had dan wel gescoord tijdens die fase, maar Dierick vond dat de fout voorrang kreeg. Biglia probeerde het nog eens, maar zag zijn penalty dit keer gepakt door Verbist. Vargas volgde echter goed en hielp met zijn eerste paars-wit aan de zege.

Opstellingen

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' -
Gillet Guillaume 90' -
Kouyate Cheikhou 90' -
Nuytinck Bram 90' -
Safari Behrang 90' -
Biglia Lucas 90' -
Kljestan Sacha 90' -
Praet Dennis 58' -
Bruno Massimo 74' -
Jovanovic Milan 74' -
Mbokani Dieumerci 90' -
  Bank G Beoordeel
Iakovenko Oleksandr -  
Kaminski Thomas -  
Wasilewski Marcin -  
Odoi Denis -  
Kanu Rubenilson -  
Canesin Fernando Matos -  
De Sutter Tom 32' -
Vargas Ronald 16' -
Molins Guillermo 16' -

Cercle Brugge Cercle Brugge

  Speler G Beoordeel
Verbist Bram 90' -
Cornelis Hans 90' -
Wils Stef 90' -
Vidarsson Arnar   90' -
Evens Bernt 90' -
Van Roose Karel 90' -
Van Eenoo Lukas 90' -
Smolders Tim A 90' -
Cachicote da Rocha Carlos Wilson 90' -
Bakenga Mushagalusa 59' -
Gudjohnsen Eidur 77' -
  Bank G Beoordeel
Coppens Jo -  
Mestdagh Niels -  
Janssens Kevin -  
Iachtchouk Oleg -  
Uchebo Michael 31' -
D'Haene Kristof   13' -
Naudts Arne -  
Herbeleef Anderlecht - Cercle Brugge

Vooraf