Speeldag: Speeldag 27
Stadion: Stade Charles Tondreau
Lokeren keldert Bergen
T. Coremans

Lokeren is er na een zwakke wedstrijd in geslaagd Bergen op de knieën te krijgen. De Henegouwers toonden weinig drang naar de drie punten en lijken op weg naar tweede klasse.

Vijf voor twaalf vanavond op Charles Tondreau. Thuisploeg Bergen moest dringend punten sprokkelen wilde het zijn verblijf in de hoogste klasse verzekeren. Christophe Dessy kon voor deze levensbelangrijke wedstrijd geen beroep doen op de geblesseerden Cavallo, Gueye en Oris. Diane viel naast de kern vanwege een schorsing. De Henegouwers kregen het bezoek van de gelijkspelkampioen Lokeren. De troepen van Georges Leekens konden mits een inhaalmanoeuvre nog mee knikkeren voor de Europese tickets. De Lokerse oefenmeester kampte eveneens met een lijstje afwezigen. De belangrijksten waren Dupré en Camara.

Sportiviteit was de enige positieve term die we op de eerste helft konden kleven. Uitgezonderd zwak combinatievoetbal en enkele betwiste fases viel er weinig tot niets te beleven. De thuisploeg besefte maar al te goed dat vanavond een goed resultaat neerzetten een must was. Dessy leek de wedstrijd toch met enige voorzichtigheid te willen aanvatten. Hij gokte met Jarju eenzaam in de spits op een overwinning. Het grootste gevaar viel pas kort voor de pauze. Brahami trapte een vrije trap, pal voor het doel van Copa, een metertje over.

Georges Leekens leek het minst opgezet met het spelbeeld van de eerste helft. Hij greep drastisch in en haalde Killian Overmeire en Mario Carevic naar de kant. Tiko Tshinyama en Veldin Muharemovic kwamen de Lokerse rangen versterken. De wedstrijd werd nog verder ontsierd wanneer vijf minuten na rust invaller Dzidic - die voor de rust de geblesseerde Mirri kwam vervangen - Janczyk torpedeerde. Tim Pots trok meteen de rode kaart. Een fase die Lokeren in een voordelige situatie plaatste.

Lokeren trok ten strijde en maakte meteen gebruik van de numerieke meerderheid. De Israëliër Yoav Ziv waagde zijn kans van op de rand van de zestien. Zijn boogbal draaide voorbij alles en iedereen achter Frédéric Herpoel in doel, 0-1. De Bergense leiding leek weinig initiatief te nemen en keek het vervolg van de wedstrijd met lede ogen verder aan. Een kwartier voor het verstrijken van de reguliere speeltijd werd het Bergense lot andermaal bezegeld. Dawid Janczyk rondde een knappe collectieve combinatie rustig af.

De behoudende speelstijl die Bergen vanavond tentoon stelde zal zeker niet voldoende zijn voor een verlengd verblijf in de Jupiler Pro League. De Henegouwers lijken een eerste stap richting tweede klasse te zetten. Lokeren pakte de volle buit en sluit aan bij de subtop. Mits een weergaloze eindsprint kunnen de Oost-Vlamingen hun verleden nog eens alle eer aan doen.