Speeldag: Speeldag 8
Stadion: Stade Edmond Leburton
Drie punten voor Preud'homme en co
T. Coremans

AA Gent heeft eindelijk nog eens kunnen winnen. Het behaalde een zuinige 0-1 overwinning op het veld van Tubeke. Een weinig overtuigende wedstrijd langs weerskanten eindigde in het voordeel van de Buffalo's.

AA Gent koesterde tal van ambities bij de start van het seizoen. De komst van hoofdtrainer Michel Preud'homme moest de Oost-Vlaamse subtopper nog hoger het klassement in dirigeren. Met bijna één vierde van de competitie achter de rug telden de Buffalo's amper negen punten uit zeven wedstrijden. Van een geslaagde start kon men dus niet spreken. Misschien kon AA Gent op het veld van Tubeke voor de ommekeer zorgen. De Waals-Brabanders werden van meet af aan als degradatiekandidaat nummer één bestempeld. Zij losten de verwachtingen, voorafgaand aan deze wedstrijd, zo goed als in. Rond tien uur wist voetbalminnend België of Roeselare de rode lantaarn doorgaf aan de Tubekenaren.

Het werd een lange studieronde in het Stade Leburton. Het stugge en kort opzittende spel van de thuisploeg legde het aanvallend gedurfde voetbal van de bezoekers lam. De met zorg uitgevoerde veldbezetting van de Gentenaars leverde hen veel balbezit op maar het bracht Tubeke-doelman Ardouin nauwelijks in gevaar. Bryan Ruiz trapte halverwege de eerste helft hoog over de Tubeekse doelmond. Tubeke diende de tegenstander kort daarop van antwoord. Villano haalde aan de overkant iets preciezer uit maar evenzeer naast het kader.

Zonder inspiratie sleepte Tubeke zich doorheen de eerste helft. AA Gent voetbalde onafgebroken op het veld van de tegenstander maar vond geen oplossing op de dubbele muur die Tubeke had neergeplant. Met de rust in zicht kwam Rosales tot dé beste doelkans. Ardouin ranselde het leer uit de linker benedenhoek.

AA Gent ging door op zijn elan en boekte tien minuten na rust resultaat. Na knap opzetten op de rechterflank legde David Grondin de bal haarfijn op het hoofd van Ruiz. De Costa Ricaan bracht de Buffalo's verdiend op voorsprong. De bezoekers leken de wedstrijd makkelijk te kunnen uitspelen. Een rode kaart voor De Roeck op het uur besliste daar anders over. Scheidsrechter Burie trok aan de alarmbel na een vermeende elleboog op Vandelannoite.

Tubeke leek niet te kunnen profiteren van de man-meer situatie. Toen Perbet een gemaakt doelpunt de nek omwrong, leek het doek gevallen. De zwak voetballende thuisploeg streed naar waarde, maar kreeg de bezoekers niet klein. Zonder overschot kaapten de Oost-Vlamingen eindelijk nog eens drie punten weg. Sinds speeldag drie wisten de Buffalo's niet meer te zegevieren. Door de nederlaag van Roeselare op het veld van Moeskroen blijft Tubeke, ook na vanavond 22u, op de voorlaatste plaats staan. (AN)