U17 van Anderlecht en Genk spelen bepalend duel richting de Youth League: "Dit is een opportuniteit voor ons"

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 0 reacties
U17 van Anderlecht en Genk spelen bepalend duel richting de Youth League: "Dit is een opportuniteit voor ons"
Foto: © photonews

Zaterdag is een belangrijke dag voor de U17 van Anderlecht en KRC Genk. Dan staan beide ploegen tegenover elkaar in een duel dat mogelijk het titeldebat in een beslissende plooi legt.

Maar waarom is die U17-categorie nu zo belangrijk? Niet alleen de U19 van de landskampioen in de JPL treedt volgend jaar aan in de Youth League. Ook de kampioen van de U17 maakt aanspraak op deelname. De jongste jaren ging telkens een lichting van Anderlecht met de eer lopen. Maar deze keer is ook Genk in de running. "We hebben ons lot in eigen handen, maar we zullen moeten winnen in Anderlecht", vertelt Koen Daerden, technisch directeur van de Genkse jeugdopleiding, bij Voetbalkrant.com.

"De Youth League is een opportuniteit voor ons. We kunnen gasten van zeventien jaar confronteren met Europees voetbal. Hen laten duelleren met sterke tegenstanders. Daar worden we in België te weinig mee geconfronteerd."

In de eindfase van de jeugdopleiding speelt ook het resultaat meer en meer ene rol. "Op die leeftijd moet de vorming ook voor een deel resultaat gebonden zijn", aldus Daerden. "Jongens van 16, 18 en 21 moeten leren omgaan met teleurstellingen."

"De evolutie bij de beloftenreeksen mogen we niet langer uitstellen, anders blijven we louter een opleidingsland"

Vanaf het seizoen 2018-2019 smelten de U17 en U19 samen tot één nieuwe categorie: de U18. "Iedereen stelde vast dat de U19 hoe langer hoe meer een competitie werd voor jongens met kwaliteiten, maar niet van het niveau dat we verwachten voor die leeftijdsgroep."

"De volgende belangrijke stap is dat de beloften in de amateurreeksen gaan meedraaien en geconfronteerd worden met volwassenvoetbal. Die evolutie mogen we niet langer uitstellen. Anders blijven we louter een opleidingsland", besluit Daerden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties