Hoe zien de andere Duivels 'Big Rom'? "Vroeger was hij voorspelbaar, nu..."

Hoe zien de andere Duivels 'Big Rom'? "Vroeger was hij voorspelbaar, nu..."
Foto: © photonews

Romelu Lukaku lijkt de laatste tijd fysiek nog indrukwekkender geworden. De 23-jarige aanvaller lijkt een kolos, maar rent als een hinde. Een bloemlezing van zijn ploegmaats en coach over de onbetwiste nummer 1 van de nationale ploeg.

Zijn ex-coach bij Everton en nu zijn bondscoach is misschien nog de man die de meeste superlatieven uit zijn Spaanse hoed tovert. "Als je met Romelu werkt, weet je dat hij voor voetbal leeft. Hij heeft die wil om de beste van de wereld te worden en volgens mij kan hij dat worden."

Op dit moment zeg ik dat hij alles heeft om de beste nummer 9 ter wereld te worden

"Sinds hij jong was, heeft hij die ongelooflijke drang om te scoren. Sinds hij 21-22 was, is hij enorm veranderd. Hij werkt aan alles: aan zijn spel in de box, aan zijn lichaam, aan met de rug naar doel spelen... Maar hij verloor nooit zijn neus voor doelpunten. Op dit moment zeg ik dat hij alles heeft om de beste nummer 9 ter wereld te worden", was Martinez duidelijk.

Het moet voor de andere spitsen mentaal zwaar zijn om met zo iemand te concurreren. Divock Origi bijvoorbeeld, die slechts een paar jaar jonger is, zal de komende tien jaar met Lukaku af te rekenen krijgen bij de nationale ploeg. "Ik speel bij een topclub", aldus Origi. "Daar is het moeilijker om in de basis te geraken (dan bij Everton). Maar dat neemt niets weg van wat hij verwezenlijkt heeft en van zijn kwaliteiten."

Ik speel bij een topclub. Daar is het moeilijker om in de basis te geraken

En er bleef maar lof komen deze week, ook van voormalige tegenstanders als Laurent Ciman. Die vocht tegen de 16-17-jarige Lukaku menig duel uit. "Ik ken hem van mijn periode bij Standard. Ik heb zijn progressie kunnen zien uit eerste hand. Vooral zijn eerste baltoetsen zijn verbeterd. Maar alles wat hij naar doel trapt, zit ook binnen het kader: links, rechts of met het hoofd. Voeg dat aan zijn kracht en zijn snelheid toe en je hebt een wereldspeler."

Bij Everton is hij zeker van zijn plaats, bij een topclub zal hij moeten vechten

Kevin Mirallas, zijn ploegmaat bij Everton, kon zijn ontwikkeling nog beter volgen. "Hij heeft een immense loopkracht en is bovendien nog steeds maar 23. Hij kan dus zeker nog beter worden. Of hij gaat blijven bij Everton? Ik kan niet in zijn plaats antwoorden, maar bij ons is hij erg belangrijk en speelt iedereen in functie van hem. Hij is er ook zeker van zijn stekje, terwijl hij bij een topclub meer zal moeten vechten voor zijn plaats."

Jan Vertonghen verwoordt het misschien nog het beste: "Het is ook veel moeilijker verdedigen op hem nu. Vroeger was hij vrij voorspelbaar, gebruikte hij vooral zijn fysieke kracht en deed hij veel met links. Nu kan hij het ook met rechts, is zijn techniek merkbaar beter geworden en is hij erg moeilijk af te stoppen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

WK Kwalificatie (Europa)

Nieuwste reacties