Inter loopt weg, Roma demonstreert

Maarten Vandenabeele

Inter staat na de twaalfde speeldag alleen aan de leiding in de Serie A. De Nerazzurri hebben direct een kloof(je) van drie punten met nummer twee, Palermo. AS Roma, derde op vier punten, haalde vooroorlogs uit tegen Catania.

De Nerazzurri kenden een droomstart: Cruz bediende in de vierde minuut Vieira, de Fransman kopte door naar Crespo (foto) die van dichtbij in doel besloot, 1-0. Ook tegenstander Reggina liet zich niet onbetuigd: in de 10e minuut kopte Missiroli op de paal. De rode lantaarn deed Inter pijn maar voelde zich wat benadeeld door de spelleiding. Trainer Mazzari had het niet meer en moest met rood naar de tribune. In een gelijkopgaande tweede helft was er enkel nog opwinding toen Adriano, na zijn verplichte vakantie in Brazilië, weer op het veld kwam. Hij speelde verdienstelijk, maar ook hij kon de weg naar doel niet meer vinden.

AS Roma was op zijn hoede voor het tot nu toe verrassende Catania maar al vlug zaten de Giallorossi op rozen. Panucci bracht met een kopstoot de thuisploeg 1-0 voor na 12 minuten. Toen 3 minuten later Catania met zijn tienen verder moest, na rood voor Mascara, voor een elleboogstoot op Chivu, beloofde het een zware namiddag te worden voor de Sicilianen. Dat werd het ook helemaal, want Mancini en tweemaal Perrotta zorgden voor een zware 4-0 ruststand. In de tweede helft lieten de Romeinen de aandacht niet verslappen, en via Panucci, Montella en Totti werd het liefst 7-0. Catania moest de kelk tot op de bodem ledigen: ook Baiocco kreeg, een minuut voor tijd, een rood karton.

Livorno is alleen vierde na een duidelijke 3-0 overwinning tegen Parma. Dankzij Pfertzel stond de thuisploeg 1-0 voor bij de rust en net na de pauze protesteerde Parma-aanvaller Budan iets te hevig: rood en de Gialloblu met tien. Een own goal van en Ferronetti en een rake kopstoot van de onvermijdelijke Lucarelli maakten de eindscore compleet.

Lazio zit in een productieve periode: na de 5 doelpunten tegen Udinese, slikte Messina er vier tegen de Biancocelesti. Mauri zorgde al na 10 minuten voor 0-1, maar topschutter Rigano bracht de Sicilianen vanop de stip langszij. Pandev, nogmaals Mauri en Makinwa maakten het verschil: 1-4. Onze landgenoot Mudingayi mocht starten en werd kort voor tijd naar de kant gehaald voor Firmani.

Fiorentina verloor op de valreep 2 dure punten bij Ascoli. Luca Toni had de Viola op slag van rust op voorsprong gebracht, maar in de absolute slotfase kwam de thuisploeg via Bjelanovic langszij: 1-1.

Chievo leek lang op weg naar een broodnodige eerste seizoenszege: dankzij Zanchetta en Pellissier leidden de 'Vliegende Ezels' tot de 70e minuut met 2-0, maar in 2 dolle minuten kwam Atalanta op gelijke hoogte. Zampagna en Loria (foto) brachten de bordjes in evenwicht: 2-2.

Udinese komt in de stand op gelijke hoogte van Siena na een 3-0 zege tegen de 'mede -Bianconeri'. Asamoah en tweemaal Iaquinta, waarvan één strafschop, zorgden voor een duidelijke en verdiende zege.