VOORBESCHOUWING: Wat mogen we verwachten van de Copa America?

Arjen T'Sjoen
| 2 reacties
VOORBESCHOUWING: Wat mogen we verwachten van de Copa America?
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

​Vannacht staat de eerste wedstrijd tussen Brazilië en Bolivia op het programma in de 46ste editie van de Copa América die gehouden zal worden in Brazilië. Twaalf deelnemers strijden om de eindzege in het toernooi van de CONMEBOL. Naast tien Zuid-Amerikaanse landen zullen ook Japan en Qatar meedoen.

Venezuela, Uruguay, Chili, Brazilië, Bolivia, Peru, Argentinië, Colombia, Paraguay en Ecuador zijn de tien toplanden uit Zuid-Amerika. Dat zijn twee landen te weinig om drie poules van vier te maken. In het verleden nodigde de Zuid-Amerikaanse voetbalbond al ondermeer Costa Rica, de VS en Jamaica uit. Dit jaar is de keuze gevallen op Japan en Qatar.

Brazilië, Argentinië of toch een outsider?

Net zoals bij iedere Copa zijn Brazilië en Argentinië opnieuw favoriet voor de eindzege. Opvallend is wel dat nog maar een keer een gastland de Copa wist te winnen. Geen goede voortekenen dus voor Brazilië dat in eigen land echt die beker wil pakken.

De voorbereiding van gastland Brazilië was ook helemaal niet optimaal te noemen. Het zag sterspeler Neymar uitvallen met een enkelblessure en zal zijn verlies moeten opvangen. In de laatste oefenwedstrijd tegen Honduras was het alvast Ajax-sterkhouder David Neres die de kans kreeg op zijn positie. Verder valt het ook af te wachten of de stilaan oude defensie Filipe Luis (33), Thiago Silva (34) en Dani Alves (36) stand kan houden.

Met verder nog Coutinho, Willian, Jesus, Casemiro en Alisson in de selectie heeft de Zuid-Amerikaanse grootmacht zeker voldoende kwaliteit in huis om de Copa América te winnen.

De eeuwige rivaal

Tegenover de Seleçao staat de Argentijnse nationale ploeg. Na een dramatisch WK aast Argentinië op eerherstel. Sampaoli staat niet meer aan het roer en werd vervangen door de onervaren Lionel Scaloni. Na negen interlands als bondscoach oogt de balans vrij positief. Van de negen wedstrijden werden er slechts twee verloren. Hun zware opener tegen Colombia zal meteen duidelijk maken wat de ambities van Argentinië zullen zijn.

Na het voorbije WK zijn er toch wat veranderingen opgetreden. Zoek niet meer naar Romero, Rojo, Mascherano, Banega of Higuain. Hoewel ze de voorbije jaren nog bij de sterkhouders van de Albiceleste waren, zijn ze er nu niet meer bij. Uiteraard is het wel weer uitkijken naar de gekende namen: Messi, Agüero, Dybala en Di Maria. Bij dit iconisch lijstje is nu ook Matias Suarez gekomen. De voormalig Gouden Schoen gaat samen met deze wereldsterren de Copa proberen winnen.

Outsiders

Ondanks dat Brazilië en Argentinië topfavorieten zijn, is het al van 2007 geleden dat een van beide de titel kon pakken. Sindsdien ging de overwinning naar Uruguay en twee keer Chili.

Uruguay haalde vorig jaar nog de kwartfinale op het WK in Rusland en heeft zowel voorin als achterin wereldtoppers rondlopen. Net zoals in het voorbije decennium kan Uruguay ook nu weer rekenen op hun prijsschutters Cavani en Suarez. Dat maakt van hen misschien wel meer dan een outsider.

Ook is er misschien wel over de hele wereld geen beter centraal duo te bedenken dan Godin en Giménez. Al jaren zijn beide spelers van cruciaal belang voor Atletico Madrid. Aangevuld met talenten als Torreira (Arsenal), Bentancur (Juventus) en Gomez (Celta de Vigo) maakt van hen een te duchten tegenstander.

Naast Uruguay moet er zeker ook rekening gehouden worden met Colombia en Chili. De winnaar van 2001, Colombia, moest vorig seizoen na strafschoppen het WK verlaten tegen Engeland. Intussen haalden ze een nieuwe bondscoach binnen. De Portugees Carlos Queiroz kwam over na een uitstekende periode bij Iran waarmee hij twee keer het WK haalde. De kersverse bondscoach won ook meteen drie van zijn vier eerste interlands.

De selectie van Colombia is grotendeels hetzelfde met die van vorig jaar. Ospina, Sanchez, Mina, Cuadrado,... zijn er allemaal opnieuw bij. Diep in de spits zal er gerekend worden op Atalanta-topschutter Duvan Zapata. Tot slot zien we ook Genk-speler Jhon Lucumi terug. Na sterke Play Offs mag hij nu zijn opwachting maken op de Copa America.

Titelhouder

De titelhouder en de enige die als gastland de Copa kon winnen is Chili. Na hun laatste overwinning in 2016 hadden de Chilenen het moeilijk. Ze konden zich niet kwalificeren voor het WK in Rusland en zagen sterspelers Vidal, Alexis Sanchez, Valdivia en Isla ouder worden. Verjonging drong zich op, maar die werd nog niet echt gevonden.

Diep in de spits hoopt Chili op de doorbraak van ex-Club Brugge speler Nicolas Castillo. Hij krijgt de voorkeur voorin en scoorde in de voorbije oefenwedstrijd al twee keer tegen Mexico en een keer tegen Honduras. Verder zal het hopen zijn dat de stilaan oude vedetten nog een laatste keer voor Chili hun absolute topniveau halen.

De andere deelnemers lijken weinig kans te maken op de eindzege. Al mag van Paraguay en Peru ook het een en ander verwacht worden. Japan zouden we daar normaal ook bijrekenen, maar zij komen in voorbereiding op de Olympische Spelen van 2020 naar Brazilië. Ze zullen dus starten met een piepjonge selectie, met vier ouderen zoals op de Spelen, waarin we Kawashima (ex-Lierse en Standard), Tomiyasu (STVV) en Ueda (Cercle) herkennen.

Vannacht om 2:30 zal Brazilië de Copa aftrappen tegen Bolivië. De eerste kraker is voor de nacht van zondag op maandag met Argentinië-Colombia omstreeks middernacht.

Wie wint de Copa America? Brazilië is favoriet en levert 2,1 keer je inzet op, Japan (71x) of Qatar (91x) zijn de dark horses! 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Copa America

Nieuwste reacties