Analyse Real kan nog eens winnen

Tonnelier Caroline
Real kan nog eens winnen

Real Madrid heeft vanavond Betis Sevilla verslagen met 3-1. De Koninklijke behaalt na twee gelijke spelen nog eens de volle drie punten en sluipt opnieuw wat dichter bij koploper Barcelona, dat gisteren op 0-0 bleef steken tegen stadsgenoot Espanyol.  In de strijd om de andere Europese tickets kon alleen Villareal winnen.  Onderaan het klassement deed Racing Santander een goede zaak door als enige degradatiekandidaat te winnen.

Woensdagavond stond de Catalaanse derby al op het programma.  FC Barcelona was op eigen veld duidelijk sterker dan buur Espanyol, maar de ploeg van Rijkaard verzuimde de kansen af te maken.  Topschutter Eto’o faalde bij de afwerking, terwijl de bezoekende doelman Kameni een schitterende partij keepte.
Real Madrid profiteerde optimaal van de uitschuiver van zijn aartsrivaal.  Tegen Betis Sevilla won het vlot met 3-1.  De Andalusiërs begonnen nochtans het best aan de partij, maar Joaquin kon niet afdrukken en Casillas kwam een paar keer goed tussen.  Aan de overkant scoorde Real wel vlot.  Owen trapte op voorzet van Solari de openingstreffer binnen en Roberto Carlos pegelde een (onterechte) onrechtstreekse vrije trap binnen het strafschopgebied onhoudbaar tegen de netten.  In de tweede helft gaf Edu Betis nog even hoop met de aansluitingstreffer, maar Real reageerde onmiddellijk via Helguera.  De thuisploeg toonde zich tevreden met de 3-1 en Betis was niet meer in staat te reageren, zodat de stand niet meer veranderde.
In de strijd om de CL-tickets stonden Sevilla en Valencia tegenover elkaar.  De wedstrijd eindigde op een 2-2 gelijkspel.  Valencia was nog dicht bij de overwinning, maar in blessuretijd werd een doelpunt van Xisco afgekeurd.  De partij brak vlak voor de rust open, toen Jesuli Sevilla op voorsprong bracht.  In de blessuretijd van de eerste periode kwam Valencia langszij via Navarro.  In een betere tweede helft zette Aimar na een kwartier de 1-2 op het bord.  De thuisploeg kwam op gelijke hoogte dankzij een penaltydoelpunt van Baptista.  Sevilla kreeg later nog een penalty na een fout buiten het strafschopgebied, maar Baptista faalde ditmaal.  Beide ploegen missen door dit gelijkspel de kans te profiteren van het puntenverlies van Betis en Espanyol.  Valencia blijft vijfde, Sevilla staat één plaats hoger.
Villareal maakte in eigen stadion voor de derde keer op rij een achterstand ongedaan.  Tegen Mallorca kwam het na een kwartier al 0-1 achter, maar in de tweede helft zette de ploeg van Riquelme de situatie nog recht.  De thuisploeg speelde minder overtuigend dan de voorbije weken, terwijl de bezoekers uit Mallorca een goede partij afwerkten.  De degradatiekandidaat stond dan ook niet onverdiend 45 minuten lang op voorsprong door een owngoal van Javi Venta.  Invaller Figueroa zorgde na een dik uur echter voor de gelijkmaker en kort voor het einde besliste Forlan de partij.  Villareal kreeg in de slotfase nog een aantal kansen om verder uit te lopen, maar een hogere score zou overdreven zijn geweest.  Dankzij deze overwinning staat Villareal plots wél derde in het klassement en werpt het zich meer en meer op als kandidaat nummer één voor het derde CL-ticket.
Atlético Madrid ging onderuit op het veld van Racing Santander.  Net als tegen Villareal slaagden de Madrilenen op verplaatsing er niet in een voorsprong vast te houden.  Opnieuw kwam Atlético vroeg op voorsprong dankzij Fernando Torres.  De thuisploeg scoorde kort voor en kort na de rust en behaalde zo een belangrijke overwinning in het kader van de degradatiestrijd.  Regueiro en Aganzo waren de doelpuntenmakers.
Deportivo kon niet bevestigen na de overwinning tegen Real Madrid.  De Galiciërs leverden een zwakke prestatie op het veld van Getafe, maar kwamen wel op voorsprong via Tristan.  Getafe, dat de overwinning meer dan verdiende, kwam niet meer verder dan de gelijkmaker van Gabi en blijft teleurgesteld achter met één punt.  De ploeg zakt, mede door pech, opnieuw weg naar de gevarenzone, maar bewees nogmaals in eerste klasse thuis te horen.

Malaga zet zijn opmars in het klassement voort.  Na de 1-6 tegen Osasuna had het vandaag genoeg aan een zuinige 1-0 overwinning tegen Athletic Bilbao.  Juan Rodriguez scoorde al na twee minuten het enige doelpunt van de partij.  Malaga is intussen opgerukt naar de11e plek en krijgt zowaar uitzicht op een Europees ticket.
Sociedad haalde het in een duel tussen middenmotors met 2-1 van Real Zaragoza.  De bezoekers kwamen rond het halfuur op voorsprong via Zapater, maar Karpin (op penalty) en Barkero bezorgden de thuisploeg nog de overwinning.  De thuisploeg werd wel geholpen door een vreemde rode kaart van doelpuntenmaker Zapater.
De partijen tussen Albacete en Osasuna en tussen Levante en Numancia eindigden op een 1-1 gelijkspel.  Degradatiekandidaten Albacete en Numancia komen hiermee geen stap verder, terwijl Levante en Osasuna wegzakken naar de 14e en 15e positie.