Duel titelkandidaten eindigt in scoreloos gelijkspel

viki meeuwis

Afgelopen weekend stonden er enkele belangrijke wedstrijden op het programma in de Tippeligaen. Met nog vijf speeldagen te gaan was het voor beide titelkandidaten Start en Vålerenga belangrijk om hun partij te winnen. De directe achtervolgers Viking, Lillestrøm en Lyn maken in theorie nog kans op de titel, maar echt waarschijnlijk is dat niet. Zij concentreren zich nu eerder op de derde en vierde plaats die kwalificatie voor de Royal League betekent.

Vålerenga – Lillestrøm 0-0

De burenstrijd tussen VÃ¥lerenga en Lillestrøm eindigde zondagavond in een 0-0 score. Beide ploegen kregen nochtans genoeg doelkansen. Tore André Flo en Ardian Gashi hadden kunnen scoren voor de thuisploeg. Magnus Powell en Robert Koren kwamen dicht bij een goal bij de bezoekers.

Op het kwartier kwam de eerste goede actie van VÃ¥lerenga. Kjetil Wæhler legde mooi af voor Flo op het middenveld en de spits kwam helemaal alleen tegenover keeper Reitmaier te staan maar Reitmaier kon zijn schot blokkeren. Kort erna was het de beurt aan Korén die via een pass van SøgÃ¥rd de bal vanop links in het veld bracht. Daar wachtte Anders Rambekk die in een goede positie stond maar de bal zwak over het doel kopte. Op het halfuur moest Arason redding brengen na een goed gemikt schot van Powell.
Rond het einde van de eerste helft was het VÃ¥lerenga dat nog kansen kon afdwingen. Eerst via een mooie pass van Fredheim Holm vanop links, Flo kopte de bal nipt over. Op slag van rust ging Grindheim in duel met PÃ¥l Strand wat een vrije trap voor VÃ¥lerenga opleverde. Die eindigde echter zonder resultaat.

In de tweede helft begon VÃ¥lerenga het best. Tore André Flo probeerde met een lob Reitmaier te verschalken maar die liet zich niet verrassen. Fredheim Holm kon zich vrijmaken en had zelf op doel kunnen schieten maar verkoos naar Flo te passen die wel probeerde maar wederom stond Reitmaier in de weg. Enkele minuten later onderging een doelpoging van Morten Berre hetzelfde lot. Koren met een ongevaarlijke ingooi die met hulp van de VÃ¥lerenga verdediging Powell bereikte die zich op vijf meter van het doel bevond. Zijn poging ging nipt over de doellat heen.
Haddad kreeg nog een prachtkans in de 86e minuut. Hij liep met de bal recht het veld over en schakelde alleen de verdediging van VÃ¥lerenga uit. Oog in oog met Arason maar de bal ging in het zijnet. Op slag van rust kreeg VÃ¥lerenga nog een vrije trap mee vanop veertig meter maar Grindheim verknoeide de kans en schoot de bal recht in de armen van Reitmaier.

Tromsø - Fredrikstad 2-0

De thuisploeg domineerde de partij grotendeels en een kleurloos Frederikstad ziet de degradatie nu echt dichterbij komen.

De bezoekers opende direct met offensief spel op een grasmat dat eerder een modderpoel genoemd kon worden dan een voetbalveld. Tien minuten later viel Frederikstad terug en nam Tromsø het roer over. De thuisploeg had zo goed als vrij spel. Karim Essediri, Patrice Bernier, Roar Christensen en Ole Martin Årst droegen bij tot levendig en offensief voetbal van de thuisploeg. Dat spel bracht op het half uur het gewenste resultaat. Årst werd in de zestien neergehaald door keeper Lund Hansen en kreeg terecht een penalty toegewezen. Årst nam die zelf en opende zo de score voor Tromsø, 1-0.
Nog geen tien minuten later was het opnieuw de beurt aan Ã…rst. Na een verre vrije trap kwam hij met de bal voor het doel en dat moet je Ole Martin niet geven, die maakte van de gelegenheid gebruik om zijn tweede treffer van de avond binnen te trappen, 2-0.
Tromsø ging zo verdiend de pauze in met uitzicht op de drie punten.

Na de rust werd het zo nodig nog erger voor de bezoekers. Twee minuten in de tweede helft kreeg de nieuwkomer Mathias Lindstrøm rood voor een drieste tackle op Ademolu die voor doel stond. Dat zou uiteindelijk de doodsteek betekenen voor Frederikstad dat vanaf dan nog een gehele heflt met tien man verder moest. Tromsø kreeg kans op kans voor doel maar slaagde er verbazingwekkend genoeg niet in om die kansen in doelpunten om te zetten. Na de zege op Galatasaray in de UEFA beker eerder deze week bewees Tromsø wederom dat ze in goede vorm verkeren.

Ham-Kam – Lyn 1-0

De terugkeer van John Obi Mikel heeft Lyn nog geen geluk gebracht. Ook zondag delfde Lyn het onderspit tegen het Ham-Kam van onze landgenoot Axel Smeets. Die zou overigens heel de wedstrijd op de bank blijven.

Voor de wedstrijd werd deze match in de pers als een “voetbaloorlog” omschreven. Oorlog was misschien wat sterk uitgedrukt maar het werd toch een heel zware en moeilijke wedstrijd. Vooral de eerste vijf minuten was een staaltje van tacktische (voetbal)oorlog. Daar deed vooral de thuisploeg zijn voordeel mee. Ham-Kam begon hoe langer hoe meer greep op de wedstrijd te krijgen en kon gedurende grote delen van de wedstrijd de partij domineren. Lyn werd teruggedrukt tot in hun eigen zestien en kon weinig of niets beginnen tegen de overmacht van Ham-Kam.
Met twintig minuten gespeeld viel het eerste en enige doelpunt. Espen Olsen kon zich vrij maken en bevond zich alleen voor het doel van Al-Habsi. Die moest uithalen om de ba uit doel te houden en kon een doelpunt voorkomen maar geen corner. Ham-Kam bleef druk zetten maar kon moeilijk kansen afdwingen. Op het half uur viel de thuisploeg een beetje terug en kreeg Lyn de kans om kansen af te dwingen maar verzuimde om dat ook effectief te doen. Ham-Kam deed dat niet. Vlak voor het einde van de eerste helft kon Petter Vaagan Moen een corner richting doel schieten waar Espen Haug wachtte die de bal voorbij Al-Habsi kopte.

Na de pauze bleek dat trainer Henning Berg de spelers van Lyn het een en ander duidelijk had gemaakt want Lyn begon sterker aan de tweede helft. Lyn nam nu meer initiatief en de spelers maakten een frissere indruk. Toch was Ham-Kam niet bereid om zo maar toe te geven en voorkwam dat Lyn kansen kon creëren. John Obi Mikel kwam nog dichtbij een kans met een vrije trap vanop dertien meter. De bal ging echter een halve meter over de kruising. Daarmee verloor Lyn voor de tweede keer op rij en kan daarmee zijn dromen op de titel zo goed als opbergen dit seizoen. Als ze de Royal League willen halen, zullen ze zich nog moeten herpakken. Deelname aan de Royal League is voorbehouden voor de vier eerste van de Tippeligaen.

Odd - Viking 1-0

Ondanks het feit dat Viking de betere ploeg was, ging Odd Grenland met de drie punten aan de haal. In de eerste helft waren de kansen evenwichtig verdeeld en konden beide ploegen kansen afdwingen. Een minuut voor de pauze zou het enige doelpunt van de wedstrijd vallen. De Ornelas zette Pereira klem in de verdediging en stuurde de bal richting Occean die de bal mooi trefzeker binnenwerkte, 1-0 voor Odd

Viking domineerde de tweede helft maar slaagde er desondanks niet in om te scoren. Odd mag hun doelman Jarstein dankbaar zijn dat hij bij de pinken was. Voor Viking waren het vooral Egil Østenstad en Toni Nhleko die van zich lieten spreken. Ook de flankverdedigers Pereira en Dahl maakten het de aanvallers van Odd flink moeilijk. Odd ontsnapte nog aan een rode kaart. De Ornelas met een elleboogstoot op Gaarde bleef onbestraft omdat scheidsrechtere Terje Hauge het incident onmogelijk kon zien vanop zijn positie dat moment. De beste kans voor Viking kwam in de laatste miuut toen Allan Gaarde de bal kreeg op tien meter en net over doel schoot.

Aalesund - Bodø/Glimt 1-1

Voor beide ploegen stond er heel wat op het spel zondagavond. Beide verkeren in de onderste regionenen van het klassement en verlies betekende onherroeplijk een stapje dichter bij de degradatie. Bodø had al vijf achtereenvolgende matchen verloren en de laatste keer dat ze nog eens uit wonnen was op 5 mei tegen Brann.

In de eerste helft konden beide ploegen kansen afdwingen en verliep het spel evenwichtig.
Met net geen twintig minuten gespeeld viel het eerste doelpunt. Trond Olsen bevond zich op het middenveld toen hij de bal kreeg. Hij liep zijn verdediger voorbij en schoot de bal vanop 30 meter recht in de kruising in doel, een pareltje van een doelpunt. Daarmee ging Bodø aan de leiding met 0-1.

In de tweede helft begon Glimt het beste aan de wedstrijd. Lasse Olsen met enkele doelpogingen  die telkens net iets te kort kwamen om echt gevaarlijk te zijn. In de 52e minuut kreeg Glimt een strafschop na een fout van Hoseth op enkele Glimt verdedigers. Lasse Olsen nam de penalty maar schoot zwak op doel en vormde geen bedreiging voor keeper Langnes.
Tien minuten voor het einde van de wedstrijd kwam er dan toch de gelijkmaker. Aalesund kreeg een vrije trap toegewezen vanop 18 meter. De net ingevallen Oliveira nam de vrije trap en schoot die voorbij de muur recht in doel. Zo blijven beide ploegen op een punt steken onderaan het klassement waar ze gezelschap krijgen van Rosenborg.