Analyse Marseille en Lyon laten geen steek vallen

Ruben Claesen
| 0 reacties
Marseille en Lyon laten geen steek vallen
Foto: © SC

De beide leiders uit de Ligue 1 hebben afgelopen weekend allebei hun wedstrijd gewonnen. Zo blijven Marseille en Lyon dus samen het klassement aanvoeren, met al vijf punten meer dan de drie verrassende achtervolgers: Toulouse, Le Mans en Nancy. Onderaan blijft Nice met één puntje afgezonderd laatste, en ook Monaco moet zich dringend herpakken na de rampzalige seizoensstart.
 
Olympique Marseille won op zondag van Bordeaux in het eigen Stade Vélodrome met 2-1. Echt goed was het niet, maar Marseille leek nooit echt in de problemen te komen. Meer commotie was er na de partij door een karrenvracht aan twijfelachtige scheidsrechterlijke beslissingen. Voor Bordeaux-trainer Ricardo was alles duidelijk: “Pagis stond buitenspel bij de 1-0, er werd een fout gemaakt op Mavuba bij de tweede goal en om eerlijk te zijn, onze penalty was er in de verste verte geen. We hebben dan wel verloren, maar het is de falende arbitrage die beslissend is geweest, zonder afdoen aan de kwaliteiten en prestatie van Marseille.”
 
Ook Lyon won dus zijn wedstrijd. Het ging vlot winnen bij Lorient met 1-3. Het blijft indrukwekkend hoe Lyon zo regelmatig blijft presteren, de 1-1 van de tweede speeldag tegen Toulouse buiten beschouwing gelaten. Houiller kan vrolijk blijven roteren zonder ook maar enig negatief effect op de resultaten te zien. Rotatie is iets dat Lyon kenmerkt: de centrale as ligt in principe vast, maar op de flanken is iedereen aan elkaar gelijk.
 
Toulouse is één van de ploegen waarvan vooraf nooit gedacht werd dat het nu op een, weliswaar gedeelde, derde plaats zou staan. Uitblinker Fabinho sleepte zijn ploeg met twee treffers voorbij een bleek Lille (1-3). Maar de absolute uitblinker staat tussen de twee doelpalen: Nicolas Douchez. Douchez werd opgeleid bij Le Havre, maar kon zich pas tot titularis opwerken bij Châteauroux, in de Ligue 2. Van daaruit kwam hij bij Toulouse terecht, waar hij eerst nog doublure was van Christophe Révault. Maar na diens vertrek naar Rennes, waar hij Isaksson moest doen vergeten, is Douchez uitgegroeid tot numero één.
 
Nancy speelde thuis met 0-0 gelijk tegen Rennes. Een saaie wedstrijd met alleen even op het einde suspens, toen Bruno Cheyrou met rood werd weggestuurd na een elleboogstoot. Saint-Etienne kon niet profiteren van de misstappen van Nancy en Lille om alleen op de derde plaats te komen, want het verloor in eigen huis van Auxerre met 2-3. In extremis, want de winning goal van Auxerre maakte die andere Cheyrou, Benoît, pas in de blessuretijd, nadat de thuisploeg met nog een kwartier te gaan nog op voorprong stond.
 
PSG vestigt zich langzaam maar zeker in de grijze middenmoot, het laat Monaco achter zich nadat het in het prinsdom ging winnen met 1-2. Volgens PSG-coach Lacombe hebben de wissels die hij doorvoerde vóór de match een goed effect gehad. “Drame, Hellebuyck en Diané hebben zin om te laten zien wat ze aan het elftal kunnen toevoegen. Ze maken progressie. Concurrentie is gewoon noodzakelijk om tot een goed geheel te komen, kijk maar naar Lyon.”
 
Le Mans, wéér zo’n verrassende ploeg in de subtop, won op het veld van Sedan met 1-2. Sedan, dat nog niet kon winnen, zag ook Romain Sartre uitvallen. Na een vreselijke tackle van Sessegnon, die omwille van deze fase ook werd uitgesloten, kan Sartre drie maanden niet meer voetballen doordat zijn buitenste kruisbanden van de rechterknie gescheurd zijn.
 
Verder won Valenciennes van Nantes (1-0), Troyes van Nice (2-0) en Lens op Sochaux (0-3).
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Ligue 1

Nieuwste reacties