Serie A: de titelkandidaten onder de loep

Maarten Vandenabeele
| 0 reacties
Serie A: de titelkandidaten onder de loep
Foto: © SC

Op enkele dagen van de start van de Serie A kijken we in een eerste voorbeschouwing naar de kandidaten om Inter op te volgen als winnaar van de Scudetto. Vier ploegen mogen ambities hebben om als eerste te eindigen in het seizoen 2007-2008.

In de eerste plaats is er huidig kampioen Inter. Door de gigantische voorsprong eind vorig seizoen zijn de Nerazzurri sowieso de grootste kandidaat op een nieuwe landstitel. De kern bleef grotendeels behouden: “Never change a winning team.” Van de nieuwkomers lijkt enkel Chivu in aanmerking te komen voor een basisplaats. De Hondurees Suazo verbaasde positief tijdens de voorbereiding, maar met de onaantastbare Ibrahimovic, Crespo en Adriano is de concurrentie moordend. WK-held Grosso vertrok na een tegenvallend seizoen naar Lyon, zodat Materazzi de enige overgebleven “basis-Italiaan” wordt.
Op het eerste gezicht positief (transfer)nieuws, maar tijdens de voorbereiding sluimerden wat problemen binnen het zwartblauwe huishouden: de inloopwedstrijden konden alles behalve een succes genoemd worden. Weliswaar werd Manchester United in eigen Old Trafford geklopt, maar dat was dan ook het enige lichtpuntje naast zware nederlagen tegen bescheiden tegenstanders als Aston Villa en AZ Alkmaar. Op de koop toe toonde AS Roma zich (na de thuisnederlaag vorig seizoen en de bekernederlaag) nog maar eens de betere van Inter in de Supercoppa, die dan nog in het eigen Giuseppe Meazza werd afgewerkt. Coach Mancini (foto) vraagt intussen al om versterking na de tegenvallende oefencampagne en dat is bij voorzitter Moratti in het verkeerde keelgat geschoten. En tot slot: naar aanleiding van de interland Italië – Frankrijk verklaarde Patrick Vieira onomwonden dat hij nooit naast Marco Materazzi aan tafel zou zitten. Niet echt bevorderlijk voor de sfeer uiteraard.
Slaagt Mancini erin om alle kopjes opnieuw in dezelfde richting te krijgen en speelt Inter met de gedrevenheid van vorig seizoen, dan blijven de Nerazzurri echter de grote favoriet op de titel, ook al lijkt de Champions League dit jaar het hoofddoel. De kern is in ieder geval ruim genoeg om op meerdere fronten voor de hoofdprijs te strijden.


AC Milan is verlost van de naweeën van Calciopoli en wacht al enkele seizoenen op een Italiaanse titel. Misschien lukt het dit keer. De hechte groep die vorig seizoen Europa veroverde is intact gebleven en er kwam nagenoeg niemand bij. De grote Braziliaanse belofte Pato werd al vastgelegd maar kan pas vanaf januari in actie komen. Zijn landgenoot Oliveira werd met een dikke onvoldoende doorgestuurd en levende clublegende Costacurta hing zijn schoenen aan de haak. Milan doet nog verwoede pogingen om Emerson en/of Julio Baptista weg te halen uit Madrid, zodat de Rossoneri straks wel heel Braziliaans kunnen kleuren. De sterkte van de groep en de automatismen zijn de grote troeven van het team van Ancelotti (foto).


AS Roma maakte vorig seizoen een uitstekend seizoen door, met als kers op de taart de overwinning in de Coppa Italia. De kern werd, op Chivu na, behouden. De Roemeen werd vervangen door de Braziliaan Juan, overgekomen uit de Bundesliga. Wilhelmsson en Tavano, vorig seizoen op overschot, werden verkast en van Barcelona kwam Giuly over. Als Roma er ook nog in slaagt om Cicinho los te weken bij Real, dan komen de Giallorossi zeker niet verzwakt uit de transferperiode.
Spalletti (foto) bouwt zijn ploeg weer op rond Totti, die na een lange vaudeville de nationale ploeg vaarwel zei en zich dus volledig op zijn Roma kan concentreren. Als de Europese topschutter van vorig seizoen nu opnieuw zo sterk voor de dag komt, kunnen de Romeinen lang meedoen voor de titel.


Ook Juventus plaatsen we bij de titelpretendenten: het zou onuitgegeven zijn dat een promovendus onmiddellijk de Scudetto pakt, maar de Oude Dame toonde zich bijzonder strijdvaardig op de transfermarkt. De sterkhouders, die vorig seizoen ondanks de degradatie bleven, verlengden allen hun contract. Daarbij kwamen Almiron, Iaquinta, Tiago en nog een karrenvracht anderen de ploeg versterken. Trainer Ranieri (foto) heeft de moeilijke taak om van de nieuwe groep een geoliede machine te maken. De oefencampagne leerde dat er nog heel wat werk aan de winkel is, vooral in defensief opzicht, maar een 2-5 overwinning tegen AS Roma gaf veel vertrouwen aan de Bianconeri. Juventus kan en moet nog groeien en dat kan zeker in het seizoensbegin punten kosten. Daartegenover staat dat er geen Europese beslommeringen zijn en vooral dat de revanchegevoelens bij Nedved, Buffon, Del Piero en Co. bergen kan verzetten. Een plaats bij de topvier wordt vooropgesteld maar als de concurrentie steken laat vallen, kan Juve gevaarlijk worden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties