Analyse Nürnberg: Bekerwinnaar in problemen

Philippe Crols
| 0 reacties
Nürnberg: Bekerwinnaar in problemen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Nürnberg had zich de eerste competitieronde allicht wat anders voorgesteld. Vorig seizoen dwong de ploeg Europees voetbal af en bereikte het de bekerfinale. Dit seizoen staat de fiere bekerwinnaar plots op een degradatieplaats.

Verwachtingen voor het seizoen

De resultaten van vorig seizoen benaderen, dat zou wel heel erg straf geweest zijn. Meer dan een plaats in de ruime middenmoot hadden we dan ook niet voorspeld voor Nürnberg. De bekerwinnaar was niet de big spender op de transfermarkt en liet ook niet echt spelbepalende figuren gaan. Daarom is het toch wel een verrassing dat Nürnberg daar nu onderaan bengelt.

Het verloop van de eerste ronde

Het begin van de competitie was nog enigszins degelijk te noemen. Op de eerste speeldag werd er weliswaar verloren in eigen huis van promovendus Karlsruhe, maar puntengewin tegen Rostock, Cottbus en Hannover compenseerde dat nog. Nürnberg had wel een groot probleem om wedstrijden te winnen. Het moest zelfs tot eind oktober, speeldag tien, wachten op de eerste overwinning voor eigen volk. Het werd toen wel meteen 5-1 tegen Frankfurt. Die zege was nodig, want na een 1/12 stond de bekerwinnaar al op een degradatieplaats.

Na die ruime zege was Nürnberg niet vertrokken. Verre van zelfs. Tegen concurrent Wolfsburg werd er verloren en ook Bielefeld bleek te sterk. Een nederlaag tegen Stuttgart zorgde voor een pijnlijke reeks van wederom 0/9. In het slot van de heenronde ging het ietsje beter. De twee laatste thuiswedstrijden, tegen Dortmund en Hertha Berlijn werden gewonnen, maar er werd ook wel verloren van degradatieconcurrent Duisburg. Bijgevolg staat de bekerwinnaar nu op gedeelde voorlaatste plaats met Cottbus met amper 15 punten.

Europees ging het Nürnberg dan weer wel voor de wind. In een groep met AZ, Everton, Larissa en Sint Petersburg wist het zich redelijk verrassend te plaatsen voor de volgende ronde.

Wat brengt de toekomst ?

Het zou toch behoorlijk vreemd zijn mocht een ploeg als Nürnberg zich niet weten te handhaven in de eerste Bundesliga. Kwaliteit is er ontegensprekelijk, want anders kan je je niet plaatsen voor de volgende ronde van de UEFA Cup in een vrij moeilijke groep. De bekerwinnaar heeft echter blijkbaar een probleem dat het nooit echt bevrijd kan spelen in eigen land. Normaal gezien moet Nürnberg straks gewoon in de middenmoot eindigen en toch zeker degradatie vermijden.

Uitblinker – Ontgoocheling

Nürnberg heeft veel problemen gehad in de eerste seizoensronde, maar gelukkig kon het vaak rekenen op de rust die Thomas Galasek (foto links) in de ploeg bracht. De ervaren Tsjechische middenvelder zal in de tweede ronde mogelijk nog belangrijker gaan worden voor zijn team als het om de knikkers zal gaan.

Van Robert Vittek (foto rechts) hadden we dan weer wat meer verwacht. De blessuregevoelige spits kwam amper of niet aan spelen toe in de heenronde. Samen met Mintal werd hij enkele seizoenen geleden bestempeld als een van de meest gevaarlijke aanvalsduo’s uit de Bundesliga, maar dat is er nooit uitgekomen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties