Onbestaande club wil Kanu aantrekken

Onbestaande club wil Kanu aantrekken
Foto: © SC

Nwankwo Kanu staat op het verlanglijstje van Gold Coast Galaxy. Opmerkzaam, want Gold Coast is een nog op te richten club die aan geen enkele competitie is verbonden.

Even de geschiedenis rond het ontstaan van de Hyundai A-League erbij halen. De A-League zag het levenslicht in het najaar van 2004 als de opvolger van het aan corruptie ten onder gegane National Soccer League. Er werden strikte regels opgesteld omtrent bijvoorbeeld een salarisplafond en een maximaal aantal spelers per ploeg. Er werden slechts acht ploegen, zeven Australische en één Nieuw-Zeelandse, toegelaten.
 
We zijn nu op het einde van het derde seizoen en de conclusie is dat het concept aanslaat. Afgelopen seizoen werden verschillende supportersrecords gebroken, zaten bij sommige wedstrijden meer dan 30 000 mensen in het stadion en keerden talrijke spelers uit Europa terug. De roep om meer ploegen toe te laten is dan ook al meer dan een jaar hoorbaar.
 
Anticiperend op een uitbreiding zijn heel wat franchises op zoek naar de juiste mensen en het nodige kapitaal om een waardige ploeg voor de A-League uit de grond te stampen. Een club die wil toetreden tot de A-League moet bijvoorbeeld op voorhand kunnen aantonen dat het over een jaarbudget van minstens 2 750 000 euro zal beschikken.
 
Gold Coast Galaxy is één van die clubs die bij een uitbreiding van de A-League er deel van wil uitmaken. Geleid door directeur Miron Bleiberg, voormalig coach van Queensland Roar, heeft het meteen ambitieuze plannen. Zo wil het bijvoorbeeld Nwankwo Kanu inlijven al is het nog niet duidelijk onder welk statuut.
 
Kanu zou kunnen komen als gastspeler en mag dan maximum vier wedstrijden meespelen, mogelijk vijf bij een uitbreiding van de competitie. De Nigeriaanse spits van Portsmouth zou echter ook kunnen komen als marquee-player. Iedere ploeg in de A-League mag één marquee-player hebben en die zijn loon valt niet onder het salarisplafond. Kanu zou dan bij Gold Coast op één seizoen tijd zo’n 600 000 euro kunnen verdienen.
 
Kanu is eind dit seizoen einde contract bij Portsmouth en zegt niet meteen nee tegen een mogelijke overgang. “Hij zou zeker eens naar de voetbalfaciliteiten in Australië kunnen komen kijken,” aldus Samuel Okoronkwo, één van de managers van Kanu. “Er is een goede kans dat hij een nieuw contract bij Portsmouth krijgt, maar als dat niet gebeurt, staat hij open voor gesprekken met andere partijen. Hij wil blijven spelen en heeft geen vooroordelen wat de A-League betreft.” Kanu moet dit seizoen in minstens twintig competitiewedstrijden spelen om voor een contractverlenging in aanmerking te komen. Momenteel heeft de 32-jarige aanvaller er zestien gespeeld.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties