Stabæk haalt eerste landstitel binnen

viki meeuwis

In Noorwegen werd afgelopen weekend de 24e speeldag in de Tippeligaen gespeeld.

Tromsø beet de spits af met de partij tegen Molde. Het werd een match waarin maar liefst acht doelpunten vielen. Tromsø maakt geen kans meer op de titel maar wel op de derde plaats. Het had slechts een punt voorsprong op Rosenborg waardoor de ploeg op Alfheim moest winnen om die positie vast te kunnen houden. In de 24e minuut viel het eerste doelpunt nadat Daniel Berg Hestad van Molde de bal naar Pape Pate Diouf speelde. Diouf schoot de bal op de dwarslat maar de bal ging alsnog binnen. Tromsø was op achtervolgen aangewezen. Veteraan Sigurd Rushfeldt bracht redding iets na het half uur. Hij dribbelde voorbij Christian Steen en kon de bal makkelijk in doel werken achter keeper Kjell Larsen.

Na de rust kwam Tromsø beter voor de dag. In de 54e minuut kon Tommy Knarvik de bal via een vrije trap richting doel trappen. Daar stond Berg Hestad klaar die ongelukkigerwijs de bal in eigen doel werkte. Tromsø ging zo makkelijk met 2-1 aan de leiding. Molde sloeg onmiddellijk terug via Pape Pate Diouf die de bal in doel werkte. Rushfeldt slaagde erin om kort daarop de 3-2 op het scorebord te zetten. Morten Moldskred bracht Tromsø iets later met 4-2 aan de leiding. Het zag er naar uit dat de wedstrijd gespeeld was maar niets was minder waar. De onvermijdelijke Diouf kon zijn derde doelpunt binnenwerken en bracht Molde zo terug in de wedstrijd. In de slotfase bracht Jose Mota Molde op gelijke hoogte met Tromsø dat zo tevreden moest zijn met slechts een puntje in plaats van de verhoopte drie.

De partij tussen Ham-Kam en Lyn Oslo eindigde op een 3-2 overwinning voor hekkensluiter Ham-Kam. Ook die andere degradatiekandidaat Aalesund wist de drie punten binnen te halen, de ploeg van Kjetil Rekdal won met 1-0 van Bodø/Glimt na een doelpunt van Aarøy in de twintigste minuut.

Fredrikstad, dat nog steeds in de running was voor de titel, won met het kleinste verschil an Viking Stavanger. Het enige doelpunt van de match viel net voor de rust. Het was oudgediende Raymond Kvisvik die scoorde en zo Fredrikstad de broodnodige drie punten bezorgde.

Rosenborg ontving Strømsgodset in het Lerkendal Stadion. Het duurde tot in de tweede helft voor het eerste doelpunt viel. Het was Stian Ohr die Godset op voorsprong bracht. Het was een rare situatie want Rosenborg had de eerste helft gedomineerd. Zo waren er kansen voor Didier Konan Ya, Alexander Tettey en Per Ciljan Skjelbred, zonder dat het doelpunten opleverde. Uiteindelijk kon Steffen Iversen de gelijkmaker tegen de netten knallen waardoor Rosenborg toch nog een punt kon meepikken.

De wedstrijd waar naar uitgekeken werd was de match tussen SK Brann en Stabæk. Als Stabæk won, mocht het meteen de champagne bovenhalen, de titel zou dan binnen zijn. De zenuwen zullen wellicht parten gespeeld hebben want Stabæk had het in Bergen niet onder de markt. Het eerste doelpunt kreeg de bezoekende ploeg cadeau want Hanstveit schoot de bal in eigen net na een communicatiefout met keeper Udjus. Brann moest vanaf de twintigste minuut met tien man verder nadat Sigurdsson rood kreeg voor een fout op Alanzinho. Tegen het einde van de eerste helft zette Erik Huseklepp de situatie weer recht waardoor beide ploegen met een doelpunt de rust in gingen.

Het leek er lange tijd op de Stabæk met het gelijke spel tevreden zou moeten zijn maar in de toegevoegde tijd gebeurde het dan toch. Christian Keller met een inworp vanop links. De bal kwam bij Palmi Rafn Palmason terecht die niet aarzelde en de bal in de rechterhoek schoot. De IJslander zorgde ervoor dat Stabæk zich in 2008 landskampioen van Noorwegen mag noemen of seriemestre zoals ze in Noorwegen zeggen. Stabæk was duidelijk de beste ploeg van 2008 en heeft nu zes punten voorsprong op Fredrikstad en nog belangrijker een veel beter doelpuntensaldo. Het is de eerste keer dat Stabæk de titel wint. In 2007 was het nog goed voor een tweede plaats en in 1998 en 2003 behaalde het al eens een derde plaats in de eerste klasse.

Vanavond wordt de laatste partij van deze speeldag, tussen Vålerenga en Lillestrøm gespeeld.