Gefle houdt Kalmar op een gelijkspel

viki meeuwis

In Zweden is afgelopen weekend de competitie in de hoogste klasse, de Allsvenskan terug van start gegaan. Het zal uitkijken worden of landskampioen Kalmar het verlies van spelers als Viktor Elm en Patrik Ingelsten voldoende kan opvangen dit seizoen.

BK Häcken keerde na een afwezigheid van vier jaar terug in de hoogste klasse nadat het vorig jaar tweede werd in de Superettan, de Zweedse tweede klasse. Häcken kreeg met Malmö FF meteen een moeilijke wedstrijd voorgeschoteld. Tot twee keer toe kreeg Häcken een kans op doel maar slaagde er niet in om de bal in doel te krijgen. In plaats daarvan was het de nieuwe Servische aanwinst van Malmö, Miljan Mutavdzic die de bal in de slotfase in de kruising schoot.

Een van de favorieten voor de titel dit jaar is Elfsborg. In de Borås Arena kwamen ze zaterdag echter niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Hammarby ondanks het feit dat de thuisploeg de tweede helft domineerde. Op het kwartier kon Louay Chanko een goede pass naar Emil Johansson sturen die de bal in doel werkte. Beide ploegen speelden aan een hoog tempo met goede passes. Kort na de rust kon Stefan Ishizaki de stand terug in evenwicht brengen via een strafschop. Elfsborg had de overhand maar de afwerking liet te wensen over waardoor de stand uiteindelijk op 1-1 bleef hangen.

Gais ging zondag bij die andere nieuwkomer Örgryte op bezoek. Örgryte won vorig jaar de Superettan en promoveerde dus naar de hoogste klasse. Vorig jaar speelde ÖIS nog een heel sterk seizoen in tweede klasse, mede door de aanwezigheid van ex-international Marcus Allbäck. De eerste wedstrijd in de Allsvenskan werd niet meteen een droomscenario, eerder een nachtmerrie. Al na zes minuten stond Örgryte 1-0 achter nadat Pär Ericsson de bal in doel kon werken. Er leek beterschap op komst toen Alvaro Santos op het kwartier een tegenprik kon geven. Niets was echter waar, vanaf dan trof GAIS met iedere doelpoging ook raak. Voor de rust werd het 4-1 dankzij nog drie doelpunten van Lycén, Lindström en Wanderson do Carmo. Kort na de rust kon Lindström zijn tweede doelpunt maken wat de eindstand op 5-1 bracht.

AIK kreeg Halmstad op bezoek in het Råsunda stadion in Stockholm. Kort na de rust viel het enige doelpunt van de wedstrijd, tegen de netten gewerkt door Gabriel Özkan na een pass van Martin Kayongo-Mutumba.

De partij tussen Trelleborgs FF en IF Brommapojkarna eindigde op een 0-0 gelijkspel. Ook Brommapojkarna keert terug in de Allsvenskan nadat het op een derde plaats eindigde in de Superettan en zo mocht deelnemen aan de eindronde.

Gefle kreeg ook geen cadeau omdat het in de eerste wedstrijd meteen tegen landskampioen Kalmar FF mocht aantreden. Gefle wordt bovendien als een van de mogelijke degradatiekandidaten gezien. Kalmar deed echter een slechte zaak want het geraakte niet voorbij Gefle. De eindstand was dan ook 1-1. In de twintigste minuut kon Rasmus Elm de bal in doel schieten. Het was pas na de rust dat Hasse Berggren de stand terug in evenwicht kon brengen. Een goede zaak voor Gefle dat een mentale opsteker krijgt voor de match tegen Hammarby volgende week.

Djurgården nam het in het Stockholm Stadion op tegen Örgryte en won die partij met het kleinste verschil; 1-0 was de eindstand. Het enige doelpunt viel in de slotfase via de Finse international Daniel Sjölund.

IFK Göteborg trok naar het Olympia Stadion in Helsingborg en mocht meteen het eerste uitverlies incasseren. Het was Marcus Lantz die in op slag van rust een strafschop mocht binnentrappen. Henrik Larsson kreeg de bal te bakken in de zestien meter van Göteborg waarna hij de bal tegen Ragnar Sigurdssons arm trapte. Scheidsrechter Jonas Eriksson blies daarom een strafschop, iets waar de spelers en fans van IFK Göteborg echter niet blij met waren. Achteraf gaf de ref zelfs toe dat hij niet meer zo zeker was van zijn zaak nadat hij de beelden in herhaling gezien had.