Lunch met een oude bekende

viki meeuwis
| 0 reacties
Lunch met een oude bekende
Foto: © SC

Cafe M, langs de drukke winkelstraat in Oslo. De zon is aanwezig en ik geniet van een lichte lunch met een halve Belg aan de andere zijde van de tafel.

Rune Lange, 32 jaar ondertussen, verhuist volgende week van zijn appartement naar een huisje, eventjes buiten Oslo. Er is nood aan meer ruimte voor hem en zijn Belgisch vrouwtje, want er is een gezinsuitbreiding op komst. Een prinsesje, het meisje wordt verwacht op  14 oktober. Ellen en Rune zijn dit jaar getrouwd en helemaal klaar voor het ouderschap. Ellen, 27 jaar jong en afkomstig van Brugge, is haar voetballer gevolgd naar Noorwegen. Zij werkt als pathologe, een job die ze nu ook hier in Oslo uitoefent.

 

Naast zich voor te bereiden op het vaderschap, is Rune herstellende van een schouderblessure die hij opliep bij Hartlepool, een Engelse club, waar hij tot eind vorig seizoen actief was. Zijn contract werd niet verlengd en momenteel zit Rune dus zonder club. Door de blessure is het niet makkelijk om zich te tonen en de competitie in Noorwegen is al halfweg. Er is in België wel contact geweest met Roeselare, maar dat is nooit concreet geworden. Rune heeft nu januari als streefdatum geprikt. Het doel is om

topfit te geraken en zich in zijn laatste jaren nog eens van zijn beste kant te kunnen laten zien. Kortom Rune wil terug een scorende targetman worden.

 

Ik ken Rune van onze gezamelijke periode bij Vålerenga. Hij was een plezier om op training te hebben, altijd heel professioneel bezig. Rune is een speler die zelf om extra training vroeg, zich voorbeeldig gedroeg en nooit het hoofd liet hangen. Een voorbeeld voor de jongeren. Een kerel die uit het juiste hout was gesneden, spijtig genoeg vind je dat soort van spelers niet vaak meer.

 

Hoewel Rune al een tijdje terug in Noorwegen zit, blijft hij het Belgisch voetbal nog steeds op de voet volgen. Vooral Club Brugge natuurlijk, waarvan hij dagelijks de website controleert. Philippe Clement hoort hij soms nog wel. Hij weet ook exact waar zijn ex-collega's vertoeven. Butina bij Zagreb, Leko bij Germinal Beerschot,....

Ja, hij mist het leven in Brugge. De manier van leven, de stad, de sfeer in het Jan Breydel stadion en natuurlijk de Brugse supporters. Ook al zijn die een pak kritischer dan de supporters hier in Oslo. Rune heeft genoten van zijn periode in Brugge. Ook de taal vormde geen echte barrière want het lezen van Nederlands is geen probleem voor hem. Via kranten en internet volgt hij het reilen en zeilen in Brugge op de voet.

 

Ook de vrienden die hij heeft leren kennen tijdens zijn voetbaljaren in Noorwegen houden hem op de hoogte. En natuurlijk zakken hij en Ellen af en toe af naar het schilderachtige Brugge om familie en vrienden te bezoeken. En ja, dan wordt hij nog regelmatig herkend door de supporters van Club Brugge. Zoals te verwachten kan ook deze Noor niet weerstaan aan de Belgische keuken. Wanneer hij in Belgie vertoeft proeft hij van de kroketjes en biefstuk chateau briand. Frietjes ook natuurlijk, maar het zijn vooral de kroketten die hij mist, die vind je namelijk niet in Noorwegen.

 

Rune vertelde me ook dat, vooraleer hij in Belgie speelde, de naam Rune bijna niet voorkwam. Toen een weekblad hem vertelde dat de “Rune” in de top vijf stond van de namen die nieuwe ouders kiezen voor hun kind, was hij heel trots. Hopelijk staat er binnen een tiental jaar terug een scorende Rune tussen de krijtlijnen in het blauw-zwart shirt!

 

Ja, Scandinaviërs, ze blijken het niet moeilijk te hebben om het te maken in België. Volgens Rune zou dat veel te maken hebben met de cultuur van de Scandinavische landen, die erg dicht bij de onze aansluit. Noren zijn misschien niet de meest verfijnde voetballers volgens hem maar ze hebben wel degelijk talent en discipline. Het zijn nuchtere mensen die hard werken. Met die eigenschappen kan je in het leven ver geraken. Wij denken al vlug dat Scandinaviërs koele mensen zijn. Rune is afkomstig van Tromsø in het uiterste noorden van Noorwegen. Hij heeft tijdens zijn carrière op verschillende plaatsen in Noorwegen gewoond. Volgens hem kan niemand tippen aan de  mensen in het noorden. Hij vindt het typerend voor hen dat het zo’n warme en vriendelijke mensen zijn die nieuwe gezichten graag verwelkomen. Misschien heeft de koude omgeving hen een nog warmer hart gegeven?

 

Het was een aangenaam weerzien met Rune, een Noor die toch ook een beetje een Belg is. Ik wens Ellen en Rune veel succes met de geboorte van hun dochter.

Sportieve Viking groeten
David Brocken

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Eliteserien

Nieuwste reacties