Ajax-Belgen beter dan die van AZ

Philippe Crols

Aan Belgen in de Nederlandse Eredivisie geen gebrek. Voetbalkrant probeert vanaf heden de prestaties van onze landgenoten in dienst van de Nederlandse eersteklassers zo goed mogelijk te belichten.

Toby Alderweireld en Jan Vertonghen (foto) stonden zondag bij Ajax in de basis voor de thuiswedstrijd tegen AZ. De Amsterdammers wonnen met het kleinste verschil. Bij de Alkmaarders stonden Maarten Martens en Moussa Dembele in de basis. Martens werd twintig minuten voor tijd vervangen. Dick Advocaat deed geen beroep op Gill Swerts en Sebastien Pocognoli

Geen Belgen in de basis bij PSV op vrijdag. Timmy Simons was geblesseerd. Stijn Wuytens mocht vijf minuten voor affluiten wel invallen terwijl Funsu Ojo niet in actie kwam. Bij NEC speelde Björn Vleminckx de hele wedstrijd.

Veel Belgen in Roda - Utrecht

FC Utrecht maakte een uitschuiver op bezoek bij Roda JC. Kevin Vandenbergh werd bij de rust vervangen terwijl Dries Mertens en Jan Wuytens wel tot het laatste fluitsignaal mochten blijven staan. Zij konden echter niets doen aan de 2-0-nederlaag van Utrecht. Hans Somers speelde niet mee. Bij Roda maakten Davy De Fauw, Vincent Lachambre en Laurent Delorge de negentig minuten vol. Vooral die laatste speelde een goede wedstrijd, De Fauw kreeg geel. Arnaud Sutchuin viel in de laatste minuut in. Trainer Harm Van Veldhoven zette doelman Bram Castro na zijn flater van vorige week op de bank. Jeanvion Yulu Matondo, Cliff Mardulier, Kris De Wree, Jamaïque Vandamme en Kenneth Staelens kwamen niet in actie.

Groningen, nog steeds zonder de langdurig geblesseerde Sepp De Roover, hield in eigen huis leider Twente in bedwang (0-0).

Heerenveen klopte Willem II met 4-2. Onder andere Hernan Losada scoorde een keertje voor de Friese club. Bij Heerenveen keert Brian Vandenbussche pas volgende week terug uit blessure. Ook Kenny Steppe is nog niet fit. Bij Willem II viel Christophe Grégoire in de laatste tien minuten in. Hij kwam Bart Biemans vervangen.

Hoofdrol voor Kaya

Een Belg eiste de hoofdrol op in Heracles - Vitesse. Onur Kaya scoorde tweemaal voor de club uit Arnhem en zo klopte Vitesse seizoensrevelatie Heracles met 1-2. Bij de Heraclieden was Birger Maertens geschorst.

VVV Venlo hield Feyenoord op 1-1. Doelman Kevin Begois speelde de hele match. Kevin Van Dessel werd tien minuten voor tijd vervangen bij de thuisclub. Zijn vervanger, Ferry De Regt, sleepte de 1-1 nog uit de brand. Ken Leemans en nieuwkomer Ruud Boffin speelden niet.

Timothy Derijck speelde met ADO Den Haag 0-0 gelijk bij Sparta. Onze landgenoot speelde de hele wedstrijd.

RKC ging tenslotte met het kleinste verschil onderuit tegen NAC. Benjamin De Ceualer viel twintig minuten voor tijd in bij de club uit Waalwijk. Alexandre Di Gregorio en Gerard Lifondja kwamen niet in actie.