PSV onderuit in Breda, Heracles klimt naar vijfde plek

Ward Callens

NAC Breda heeft zaterdagavond PSV zijn eerste nederlaag van het seizoen toegebracht. Het vocht zich naar een 2-1 zege. Heracles won met 3-2 van degradatiekandidaat Willem II. ADO Den Haag kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Vitesse.

NAC Breda – PSV: 2 – 1

PSV heeft vanavond een slechte zaak gedaan in de titelstrijd. Het verloor, voor het eerst dit seizoen, met 2-1 op het veld van NAC Breda. Als Twente zondag wint bij hekkensluiter RKC neemt het de leiding over van de Eindhovenaars.

De bezoekers kwamen nochtans het best uit de startblokken in Noord-Brabant. Orlando Engelaar (foto), ex-NAC nota bene, bracht PSV na achttien minuten op voorsprong. Maar Robert Maaskant, die vandaag voor drie jaar bijtekende, zag hoe zijn mannen nog voor rust langszij kwamen. Donny Gorter nam de 1-1 voor zijn rekening.

Na rust was PSV het betere team, maar het kon zijn kansen niet verzilveren. Tegen de gang van het spel in was het de thuisploeg dat opnieuw op voorsprong kwam. Een vrije trap belandde bij Robert Schilder, die PSV-doelman Andreas Isaksson verschalkte.

PSV leed zaterdagavond zo zijn eerste nederlaag van het seizoen. Wint Twente morgen bij RKC, dan wipt het over de Eindhovenaars naar de kop van het klassement. NAC Breda doet een goede zaak in de subtop en klimt naar de zevende stek.

Heracles – Willem II: 3- 2

De thuisploeg kwam al na vier minuten op voorsprong, via aanvaller Darl Douglas. De bezoekers speelden echter goed mee met een sterk Heracles en konden twintig minuten later gelijkmaken. Gerson Sheotahul maakte zijn eerste van de avond.

Vlak voor en vlak na rust kon de thuisploeg via Marko Vejinovic en Everton de score aandikken. Birger Maertens, negentig minuten tussen de lijnen bij Heracles, zag na een dik uur spelen hoe de bezoekers het nog spannend maakten. Sheotahul kon op aangeven van Chrishopte Grégoire zijn tweede van de avond binnen tikken.

Heracles klimt dankzij de zege opnieuw naar de vijfde stek in het klassement. Willem II schiet ondanks het gebrachte spel en de twee doelpunten van Sheotahul weinig op en blijft op de zeventiende plaats hangen.

ADO Den Haag – Vitesse: 1 – 1

ADO Den Haag en Vitesse Arnhem hebben zaterdagavond de punten verdeeld. Beide teams schieten weinig op met het gelijkspel en blijven onderaan het klassement bengelen.

De bezoekers kwamen even voor het uur op voorsprong in Den Haag via Lasse Nilsson. Enkele minuten later bracht Christiaan Kum de score alweer in evenwicht. ADO Den Haag kreeg nog de betere kansen, maar vergat af te werken.

Bij de thuisploeg stond Timothy Derijck in de basis. Hij liep na twintig minuten tegen een gele kaart aan.