Djurgården wint stadsderby

viki meeuwis

In de Zweedse Allsvenskan stond de tiende speeldag op het programma.

De match van het weekend was ongetwijfeld de stadsderby tussen AIK enDjurgården, twee ploegen uit Stockholm. Zoals altijd was ook dit een beladen wedstrijd, niet in het minst omdat beide teams het eigenlijk niet heel goed doen dit seizoen. Zowel AIK, de landskampioen van vorig jaar als Djurgården kenden een moeilijke start van het seizoen. AIK kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong dankzij een owngoal van een verdediger van Djurgården. Op het half uur kon Joel Perovuo de stand terug in evenwicht brengen. Invaller Johan Oremo werd de held van de dag toen hij met nog twintig minuten te gaan de bal in doel werkte en zo Djurgården de drie punten bezorgde.

Malmö won eveneens de derby tegen Trelleborg. Een doelpunt voor de rust van Jimmy Durmaz en eentje in de slotfase van Guillermo Molins volstonden voor Malmö om de zege veilig te stellen.

Åtvidabergs FF, de rode lantaarn in het klassement, behaalde een wat verrassend gelijkspel tegen Elfsborg. Åtvidabergs kwam op het half uur op voorsprong via een goal van Haris Radetinac. Net voor de rust wist Denni Avdic echter de stand terug in evenwicht te brengen.

Een owngoal van Tomas Zvirgzdauskas in de veertiende minuut na een doelpoging van John Guidetti bezorgde Brommapojkarna de drie punten in de match tegen Halmstads BK.

Örebro won op eigen veld met 2-0 van BK Häcken. Magnus Kihlberg opende de score op het kwartier en een doelpunt van Paulinho Guará vlak na de rust volstonden voor de eindoverwinning.

De partij tussen Gefle IF en Kalmar eindigde in een doelpuntenloos gelijkspel, net als de match tussen GAIS en leider Helsingborg.

Mjällby, de winnaar van tweede klassse vorig jaar, is het seizoen in de hoogste klasse goed begonnen. Gisteren namen ze het thuis op tegen IFK Göteborg. Het zat Göteborg niet mee in deze match. In de eerste helft slaagde Jacob Johansson er niet in om een penalty binnen te werken. Kort daarop volgde een corner waarbij er wat tumult ontstond voor doel. Ragnar Sigurdsson kon de bal over de lijn werken en keeper Asper was te laat om de bal buiten te houden. Spijtig genoeg voor IFK had noch de scheidsrechter noch de lijnrechter iets gemerkt waardoor IFK Göteborg van een terecht doelpunt verstoken bleef. Geen van beide ploegen slaagde erin om goede kansen af te dwingen. Bij Mjällby ontbrak Mostapha El Kabir en in de negentiende minuut moest sterspeler Marcus Ekenberg met een blessure van het veld. Weinig doelkansen en dus ook geen doelpunten. Een slechte zaak voor IFK Göteborg dat op een teleurstellende twaalfde plaats staat met amper negen punten uit tien wedstrijden.