Wist je dat VD Wijngaert laatste Belg in finale was?

Philippe Crols
| 1 reacties
VD Wijngaert laatste Belg in finale was?

De finale van de Europa League ligt net als die van de Champions League achter ons. Geen van deze wedstrijden stond onder leiding van een Belg. Wist je dat Frans Van Den Wijngaert de laatste Belgische ref in een Europese finale was?

Frans Van Den Wijngaert (foto) genoot in België veel aanzien en werd eind jaren negentig driemaal op rij uitgeroepen tot Scheidsrechter van het Jaar. Ook was hij de ref die in 1986 de terugwedstrijd van de testwedstrijden tussen Anderlecht en Club mocht fluiten. Van Den Wijngaert sloot Rene Vandereycken toen uit nadat de gewezen bondscoach de bal treiterend richting de spelleider gooide. Anderlecht werd ondanks die uitsluiting wel kampioen.

Dit beeldfragment bevat beelden uit de heen-en terugmatch van de finale van 1995. De terugmatch begint na 3 minuten.

Het hoogtepunt uit de carrière van Van Den Wijngaert is mogelijk de finale van de UEFA Cup in 1995. Toen werd de eindstrijd nog in heen-en terugmatchen afgewerkt. Nadat Parma – Juventus op 1-0 was geëindigd in Parma, mocht onze landgenoot twee weken later de terugwedstrijd in San Siro leiden.

Topsportschool

Gianluca Vialli scoorde in de loop van de eerste helft de 1-0 en toen stond alles opnieuw gelijk. Tien minuten na rust trof Dino Baggio echter raak. Hij zorgde voor een bijzonder belangrijke uitgoal. Juventus kwam die klap niet meer te boven en moest de eindzege in de UEFA Cup aan Parma laten. Sinds die wedstrijd is het nog steeds wachten op een Belgische scheidsrechter in de finale van een Europees toernooi.

Frans Van Den Wijngaert werd na zijn carrière trouwens hoofd van de topsportschool in Antwerpen.