Jan Mulder begrijpt het niet, wij proberen hem te helpen

Jan Mulder begrijpt het niet, wij proberen hem te helpen
Foto: © Photonews

Los van het dalende niveau van de kwaliteit met de 24 landen op het EK is het voor sommigen ook erg moeilijk om te begrijpen wie nu juist tegen wie zal spelen in de achtste finales. Ook Jan Mulder was niet mee. "Wartaal", citeerde hij in Panenka. We helpen hem een handje.

Vooraf is per loting bepaald dat de winnaars van de groepen A tot en met D in de 1/8e finales uitkomen tegen een team dat derde werd in een groep.

Daarnaast is er een systeem uitgedokter dat de groepswinnaar van een bepaalde groep niet voor de halve finales tegen de derde uit die groep kan uitkomen. Met als gevolg: Frankrijk kan nooit uitkomen tegen Albanië, Wales niet tegen Slowakije, Kroatië niet tegen Turkije en Duitsland niet tegen Noord-Ierland.

Daarna wordt de puzzel op zo'n manier ingevuld dat er voor elke combinatie een andere volgorde is van wie tegen wie speelt. Als de nummers 3 uit de groepen ABCD doorgaan naar de laatste 16, dan krijg je dus andere achtste finales dan als het de groepen BCEF zouden zijn.

De vier resterende mogelijkheden:

1) Vanuit de groepen E én F komen er geen landen meer boven Turkije of Albanië terecht?
Dan speelt Frankrijk tegen Noord-Ierland, Wales tegen Turkije, Duitsland tegen Albanië en Kroatië tegen Slowakije.

2) De ploeg uit groep E (Ierland, Zweden of België) wordt beste derde, de ploeg uit groep F niet?
Dan speelt Frankrijk tegen Noord-Ierland, Wales tegen Turkije, Duitsland tegen Slowakijke en Kroatië tegen België/Ierland/Zweden.

3) De ploeg uit groep E wordt geen beste derde, de ploeg uit groep F wel?
Dan speelt Frankrijk tegen Noord-Ierland, Wales tegen Turkije, Duitsland tegen Slowakije en Kroatië tegen het nummer 3 van groep F.

4) De ploegen uit groep E en groep F raken allebei voorbij Turkije en Albanië?
Dan speelt Frankrijk tegen het nummer 3 uit onze groep, Wales tegen Noord-Ierland, Duitsland tegen Slowakije en Kroatië tegen het nummer 3 van groep F.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties