Vier landen hebben ticket vast

Vanavond vielen de eerste beslissingen in de tien kwalificatiegroepen in de aanloop naar het EK 2004 dat in Portugal gehouden wordt. Frankrijk, Zweden, Tsjechië en Bulgarije zijn al zeker van hun ticket. Voetbalkrant geeft u net als afgelopen zaterdag een duidelijk overzicht.

Groep 1

Frankrijk had vanavond aan een punt genoeg om zich te plaatsen voor het EK waar het titelverdediger is. David Trezeguet zette onze zuiderburen al bijzonder snel op 0-1, waardoor Les Bleus met een gerust hart verder konden. Halfweg de tweede helft kreeg Makalele zijn tweede gele kaart, maar Dacourt nam alle twijfel weg. Door het eerdere gelijkspel van Israël tegen Malta was Slovenië vóór de aanvang van zijn partij al verzekerd van de play-offs. Israël kwam op voorsprong via Revivo, maar vroeg in de tweede helft kwam Malta binnen de minuut op voorsprong langs Mifsud en Carabot. Balili stelde gelijk. Voor de Maltezen het eerste punt uit deze campagne. De slotdag is overbodig.

Groep 2

In groep 2 komt het EK voor Denemarken nog in gevaar. Het speelde vandaag 2-2 gelijk tegen Roemenië, waardoor het op de slotdag niet mag verliezen bij Bosnië-Herzegovina dat in Luxemburg won met 0-1 (Barbarez). Tomasson bracht de Denen van op de stip op voorsprong, maar Mutu en Pancu zorgden voor de ommekeer. In de blessuretijd stelde Laursen gelijk.
Voor Roemenië wordt het bijzonder lastig om zelfs nog tweede te worden. Noorwegen mag daarvoor niet winnen van Luxemburg en hetzelfde geldt voor Bosnië-Herzegovina tegen Denemarken. In theorie komen nog vier landen in aanmerking in deze groep.

Groep 3

Nederland lijkt het zichzelf weer bijzonder lastig te maken. Edgar Davids kreeg na een kwartier al zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en Jan Koller mocht de daaropvolgende penalty binnentrappen. Nog voor de rust kon Karl Poborsky de score zelfs verdubbelen waardoor de Tsjechen al zegezeker leken. Op het uur bracht Van der Vaart zijn ploeg weer in de wedstrijd. Nederland liep echter op een counter en Baros scoorde de 3-1. Tsjechië wint de groep. Nederland moet op de play-offs rekenen.

In de andere wedstrijd won Moldavië van Wit-Rusland met 2-1.

Groep 4

Zweden won met 0-2 bij Polen en dat volstond voor de kwalificatie omdat Hongarije onderuit ging bij Letland. Al na twee minuten had Nilsson Zweden op voorsprong gebracht en nog voor de rust was de wedstrijd gespeeld via Mellberg.
Letland stond na amper 50 minuten al 3-0 voor via twee doelpunten van Verpakovskis en eentje van Astafjevs. Lisztes scoorde nog tegen. Half oktober maken Letland, Hongarije en Polen uit wie als tweede uit deze groep komt. Letland heeft de beste papieren.

Groep 5

Duitsland heeft tegen Ijsland aan een punt genoeg om zich rechtstreeks te plaatsen voor het EK. Het won vanavond immers met 2-1 van Schotland. Fredi Bobic zette de Mannschaft halfweg de eerste helft op voorsprong en Michael Ballack zorgde vanop de stip voor de 2-0. Neil McCann lukte nog de (mooie) aansluitingstreffer, maar dichter kwam het niet. Litouwen won bij de Far-Oer met 1-3.
Schotland moet de slotwedstrijd tegen Litouwen zeker winnen wil het tweede worden. IJsland telt twee punten meer dan Schotland, maar moet dus naar Duitsland.

Groep 6

Spanje won met 2-1 van Oekraïne, maar moet op puntenverlies van Griekenland blijven rekenen voor rechtstreekse kwalifcatie. Raul scoorde tweemaal voor Spanje. Shevchenko scoorde tegen. Armenië won bij Noord-Ierland na een doelpunt van Karamyan.

Groep 7

Engeland neemt de leiding over in deze groep. Een punt op de slotdag bij Turkije is genoeg voor de groepswinst. Zoniet is er het vangnet van de play-offs. Engeland won met 2-0 van Liechtenstein. De doelpunten kwamen van Wayne Rooney en Michael Owen. De twee doelpunten vielen kort na de rust. Slovakije en Macedonië deelden de punten: 1-1.

Groep 8

Bulgarije kon zich verzekeren van het EK omdat Kroatië van België verloor met 2-1 na twee doelpunten van Wesley Sonck voor de rust. Simic scoorde tussen de twee Belgische doelpunten in. Bulgarije zelf won met 0-3 bij Andorra na twee doelpunten van Berbatov en één van Hristov. Kroatië moet op de slotdag even goed doen als België om de play-offs te bereiken.

Groep 9

In groep 9 gaan Wales en Italië nek aan nek. Beiden geraakten ze niet verder dan een gelijkspel. Nochtans stonden ze lang aan de winst. Wales kwam al snel aan de leiding via Davies, maar na de rust gaf het die mooie positie nog weg. Koumas kreeg rood en Forssel stelde tien minuten voor het einde gelijk.
Filippo Inzaghi scoorde alweer voor de Azzurri en Italië leek op de groepswinst af te stevenen. Saso Ilic kon Servië en Montenegro echter naar een gelijkspel loodsen. Hierdoor telt Italië 14 punten en Wales 13. Op 11 oktober speelt Italië tegen Azerbeidzjan en ontvangt Wales Servië en Montenegro.

Groep 10

Zwitserland ging in Rusland met de billen bloot en werd opgerold door een uitstekende Bulykin die drie keer raak trof. De Zwitsers waren nochtans op voorsprong gekomen via Frei. Mostovoi scoorde het vierde Russische doelpunt. Albanië won met 3-1 van Georgië. Hasi scoorde het eerste doelpunt.
Op de slotdag staan Zwitserland-Ierland en Rusland-Georgië op het programma. Zowel Zwitserland, Ierland als Rusland maken kans op de eerste plaats.