PSV verliest topper van Feyenoord

PSV heeft zijn eigen kansen op de landstitel tot een minimum doen slinken. De Eindhovenaren begonnen de thuiswedstrijd tegen Feyenoord paniekerig en groeven daarmee direct hun eigen graf. Een grove verdedigingsfout van Kasper Bøgelund leidde al in de dertiende minuut tot de 0-1 en dat was ook de eindstand.

Bøgelund had legio mogelijkheden om de bal af te spelen, maar liet het leer op kinderlijke wijze glippen en Thomas Buffel was er als de kippen bij om met de bal aan de voet het Eindhovense doel te bestormen. Ronald Waterreus verrichtte nog een knap staaltje keeperswerk door het leer voor de voeten van de Belg weg te tikken, maar in de rebound schoot Ebi Smolarek alsnog de 0-1 en de tevens de 3500ste Feyenoord-goal in de Eredivisie tegen de touwen.

Na het doelpunt leek het door schrik verlamde PSV heel even te worden overlopen. De Feyenoorders vonden elkaar namelijk makkelijk en de thuisploeg had geen idee hoe de zaken achterin op orde te krijgen. De elf van Guus Hiddink hadden te lang nodig om weer enige structuur in de ploeg te brengen en kregen op slag van rust bijna nog een doelpunt tegen. Dirk Kuyt werd op rechts geen strobreed in de weg gelegd. De voormalig speler van FC Utrecht kwam dan ook vogelvrij het strafschopgebied in, maar Waterreus voorkwam een vroegtijdige nekslag voor PSV. De problemen waren echter nog niet voorbij voor de Eindhovenaren. Twee minuten voor het rustsignaal moest Theo Lucius naar de kant met een hamstringblessure.

Dat Johan Vonlanthen in het veld kwam als vervanger van Lucius, was een geluk bij een ongeluk voor PSV. In de tweede helft spoorde de Zwitser zijn ploeg namelijk aan tot een aanvallendere manier van spelen. De kansen die daaruit voortkwamen, bleven echter onbenut. Vonlanthen verzuimde zelf tot drie keer toe de gelijkmaker achter Patrick Lodewijks te werken en ook John de Jong kon een goede mogelijkheid niet verzilveren. Toen ook een ziedend afstandschot van aanvoerder Mark van Bommel door Lodewijks op spectaculaire wijze uit het doel werd gehouden, was wel duidelijk dat er voor de thuisploeg niets in zat. Feyenoord steeg door de overwinning naar de voorlopig derde plaats en verkleinde het gat naar PSV tot zes punten.