Interview Interview: Fons Rooms

Christophe Rillaerts
| 0 reacties
Interview: Fons Rooms
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Afgelopen week werd oud-voorzitter van KRC Mechelen, Fons Rooms, door de Liga van derde nationale verkozen tot nieuwe voorzitter.

Dhr. Rooms was al geruime tijd lid van de beheerraad van de Liga en stelde zich kandidaat voor de voorzittersstoel van de Liga.

Een heel grote eer voor Racing en voor Fons Rooms zelf uiteraard. Allemaal goed en wel, maar wat is die Liga nu eigenlijk ?

Rooms: "De Liga is een vereniging van alle clubs van derde nationale waar om de vier jaar een nieuw bestuur wordt verkozen. Het doel van de Liga is het behartigen van de belangen van de clubs in derde afdeling in de KBVB: dus niet club X of Z, neen, alle clubs in het algemeen.
Bijkomend is dat de clubs die een specifiek probleem hebben bij de Liga terecht kunnen voor advies of hulp.

Voetbalkrant: "En hoe zwaar weegt die Liga dan door in de bond ?"

Rooms: "Wel, de Liga heeft toch wel veel invloed. Zo zijn we vertegenwoordigd in de nationale studiecommissie, dat is toch het parlement van de voetbalbond, daar hebben we ook een bepaald percentage in de stemmen. Zo kunnen we dus voorstellen mee ondersteunen of afkeuren. De Liga is dus toch wel een belangrijk onderdeel van de bond."

Voetbalkrant: "Wat doet een voorzitter van de Liga ?"

Rooms: "Wel, dat is een beetje zoals in elke vereniging: hij moet bepaalde dingen kunnen doordrukken, zijn stempel zetten op het beleid van de vereniging. In die zin uiteraard dat het gunstig moet zijn voor de Liga 3, dus zorgen voor goeie programma's, dat je kan gaan aankloppen bij de bond om bepaalde dingen veranderd te krijgen in het voordeel van derde klasse. Zo denk ik bijvoorbeeld aan het verhogen van de TV-rechten, sponsorinkomsten en dergelijke. Daar ligt dus ook een taak voor de voorzitter om die dingen gedaan te krijgen. Kortom, een voorzitter zijn zoals een voorzitter in elke vereniging moet zijn."

Voetbalkrant: "Welke doelstellingen heeft u voor zichzelf gesteld voor de komende vier jaar ?"

Rooms: "Ik ga in de eerste plaats zeker niet beginnen met stukken te maken, maar ik zit er nu toch al een tijdje in en ik heb dan kunnen zien wat goed en niet goed is. Aan dat laatste ga ik, zachtjes aan uiteraard, wat proberen te doen. Ik denk bijvoorbeeld aan de maandelijkse vergaderingen: die moeten volgens mij zin hebben. Je mag niet vergeten dat de afgevaardigden van de clubs daar ook hun tijd in steken, die moeten duidelijk voelen dat er in de Liga wel degelijk wat gedaan wordt voor hen. De vergaderingen moeten dus serieuzer worden, met duidelijke inhoud.
Verder denk ik nog aan het uitwerken van een opvoedende rol voor de Liga naar de clubs toe: er zijn nog te veel clubs in derde die zeer amateuristisch te werk gaan, ik denk bijvoorbeeld aan wat eind vorig seizoen gebeurde met de spelerslicenties. Dat had kunnen voorkomen worden, door extra informatie naar de secretarissen toe van clubs, opdat zij wel degelijk op de hoogte zouden zijn.
Dit is nu wel een zeer groot voorbeeld, maar zo zijn er ook veel dagdagelijkse dingen waar bij veel clubs nog wel wat mank loopt.
Ik ga dus trachten om op elke vergadering zulke problemen te bespreken en te laten toelichten door een specialist ter zake."

Voetbalkrant: "Wat kan de Liga nog meer gaan betekenen voor derde klasse ?"

Rooms: "Kijk, sinds een jaar of twee wil de voorzitter van de KBVB, Jan Peeters, een onderscheid maken tussen profs en amateurclubs. Daar zijn al verschillende werkgroepen rond geweest, waar ik ook in gezeteld heb, de fundamenten zijn er dus al. In het belang van de derde klasse-clubs, en lagere, kan het belangrijk zijn dat er een goed gestructureerde amateursafdeling zou zijn, want nu is het nog te veel vis noch vlees. Zeker in derde zijn er veel clubs die qua spelerscontracten dicht bij het betaald voetbal aanleunen, sommige gaan er zelfs kapot aan. Ik wil daarmee zeker niet bereiken dat een kampioen in derde niet mag overgaan. Integendeel, dat is voor mij een zeer belangrijk punt: de club die kampioen speelt moet, als het kan, de keuze hebben of ze wil overgaan of niet. De verplichting moet wegvallen. 
Daardoor zal inderdaad de stap naar tweede groter worden, maar langs de andere kant: wat gebeurt er nu ? Veel clubs die overgaan zijn ofwel financieel ofwel structureel, of beide, niet in staat om die stap te zetten en komen dan in problemen.
Dus dat wil ik bereiken in die 4 jaar: dat er een degelijke scheiding komt tussen het profvoetbal en amateurvoetbal, zonder dat het clubs verplicht of verboden wordt om over te gaan.

Voetbalkrant: "Zo zou het dus kunnen dat de vierde in de stand rechtstreeks overgaat. Is dat dan niet de doodsteek voor de eindronde ?"

Rooms: "Dat is te vroeg om over te praten. Het moet inderdaad goed bekeken worden om te zorgen dat je daar dan geen buiklanding maakt. Het hangt er allemaal vanaf wat je bepalingen zijn: wie mag overgaan als de kampioen niet wil overgaan ? Alleen de tweede, en dan nog: de tweede in de eindstand of de tweede in de eindronde ? Nogmaals, het is te vroeg om daarover al duidelijke uitspraken te doen."

Voetbalkrant: "Stel nu, Racing Mechelen heeft het geluk om te kunnen promoveren naar tweede: blijft u dan voorzitter van de Liga ?"

Rooms: "In principe kan het niet, maar mogelijk kan het wel als ik lid kan worden van de liga in derde afdeling, oud-Racing voorzitter Meulemans heeft ongeveer hetzelfde gedaan om ondervoorzitter van de KBVB te kunnen worden (die werd lid van een andere club, nvdr.). Maar ook die mogelijkheid moet nog bekeken worden. Daarbij wil ik nog wel benadrukken dat mijn bloed wel altijd groenwit zal blijven, maar het zal mogelijk de enige manier zijn om mijn taak volledig te kunnen afwerken."

Voetbalkrant: "We zijn bijna rond, is er iets wat u graag nog kwijt wilt ?"

Rooms: "Ik ben aangenaam verrast door de vele positieve reacties van de clubs uit derde klasse, dat had ik niet echt verwacht. Ook de felicitaties van de  beheerraad van Racing Mechelen en een mooie e-mail van dhr. Hendrickx (voorzitter beheerraad Racing Mechelen) waren hartverwarmend. Dat doet veel deugd, dat wil toch iets zeggen."

Voetbalkrant: "Mr. Rooms, hartelijk dank voor dit gesprek en uiteraard veel succes in de komende vier jaar".

Met dank aan KRC Mechelen

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e amateurliga A

Nieuwste reacties