Analyse Nog geen beslissing over Europese tickets

Tonnelier Caroline
| 1 reacties
Nog geen beslissing over Europese tickets

Kampioen FC Barcelona en runner-up Real Madrid zijn al zeker van deelname aan de Champions League volgend seizoen.  De overige twee tickets zullen echter pas op de laatste speeldag verdeeld worden.  Villarreal en Betis Sevilla hebben de beste papieren om volgend jaar hun debuut te maken op het kampioenenbal.  FC Sevilla en Espanyol blijven ook nog in de running.  De degradatiestrijd wordt eveneens volgend weekend beslecht.  Real Mallorca won alweer en begint met één punt voorsprong op Levante aan de laatste speeldag.

FC Barcelona kroonde zich vorige week al tot kampioen, maar wilde in eigen huis graag schitteren tegen Villarreal, dat de heenmatch met 3-0 had gewonnen.  De bezoekers begonnen het best aan de partij.  Na een kwartier bracht Forlán Villarreal op voorsprong met een knap afstandsschot.  Tien minuten later kreeg topschutter Eto’o vanaf de strafschopstip de kans om de bordjes opnieuw gelijk te hangen.  Zijn poging strandde echter op het doelhout.  Aan de overkant toonde Forlán even later hoe het wel moest.  Vanop 11 meter stuurde hij doelman Jorquera naar de verkeerde hoek en bracht zijn ploeg 0-2 voor.  Nog voor de rust zette Barcelona de scheve situatie recht.  Ronaldinho en Giuly zorgden voor de 2-2 ruststand.  Na amper twee minuten spelen in de tweede helft bracht Giuly vanuit een scherpe hoek Barcelona 3-2 voor.  Villarreal gaf zich echter niet gewonnen en alweer Forlán trapte met een knappe lobbal de 3-3 eindstand op het bord.  El submarino amarillo is dankzij het gelijkspel opnieuw alleen derde.  Volgend weekend kan het zich tegen Levante verzekeren van deelname aan de Champions League.  De ploeg uit Valencia heeft echter ook nog de punten nodig om zich te redden.

De derby’s tussen Real en Atlético Madrid en Levante en Valencia eindigden beide op een teleurstellend gelijkspel.  De Madrileense ploegen hadden nog weinig te winnen of te verliezen en deden weinig moeite om het prestigeduel naar zich toe te trekken.  Atlético kreeg wel een paar kansjes, maar faalde net als de voorbije weken in de afwerking.  In Valencia stond voor beide ploegen wel nog heel wat op het spel.  De kans dat Valencia volgend seizoen Europees voetbal speelt is na het gelijkspel van gisteren wel heel klein.  De achterstand op Espanyol Barcelona bedraagt drie punten en de Catalanen hebben volgende week thuis tegen Athletic Bilbao een op papier eenvoudige opdracht.  Levante doet dan weer een heel slechte zaak in de degradatiestrijd.  Door de zege van Real Mallorca komt het op een degradatieplaats terecht en volgende week wacht een uitermate moeilijke verplaatsing naar Villarreal.

Betis Sevilla deed dit weekend een schitterende zaak in de strijd om een Europees ticket.  Deelname aan de Uefa-beker staat al vast, maar de groen-witten willen wat graag naar de Champions League.  Tegen Real Zaragoza stond Betis wel 0-1 achter aan de rust na een treffer van Savio.  In een sterke tweede helft trokken de Andalusiërs de match nog naar zich toe.  Juanito, Oliveira en Fernando zorgden voor een 3-1 voorsprong.  In blessuretijd maakte Óscar González er nog 3-2 van, maar de zege van Betis kwam niet meer in gevaar.  Volgend weekend wacht nog een moeilijke wedstrijd in en tegen Mallorca.  De ploeg uit de Balearen is aan een heel sterke reeks bezig en kan maar best winnen om zeker te zijn van het behoud.

Die andere ploeg uit de Andalusische hoofdstad, FC Sevilla, is de belangrijkste rivaal van Betis voor het ticket voor de Champions League.  Tegen Getafe kwam FC Sevilla echter niet verder dan een scoreloos gelijkspel.  Espanyol Barcelona behoudt ook nog een kleine kans op de vierde plek.  Op het veld van Osasuna speelden de Catalanen 1-1 gelijk.  Espanyol kwam al na twee minuten op voorsprong dankzij een toevalstreffer van Maxi Rodríguez. Amper tien minuten later stond de eindstand al op het bord na een own goal van Lopo.  In de tweede helft werd een doelpunt van invaller Velamazán (Espanyol) nog onterecht afgekeurd wegens buitenspel.

Real Mallorca is goed op weg naar een verlengd verblijf in de hoogste klasse.  Een aantal weken geleden zag het er nog hopeloos uit voor Mallorca, maar intussen staat de ploeg op een veilige zeventiende plaats.  De voorsprong op Levante bedraagt wel slechts één luttel puntje.  Real Mallorca ging dit weekend met 0-3 winnen op het veld van Deportivo La Coruña.  Farinós, Arango en Okubo zorgden voor de doelpunten tegen een zwakke thuisploeg.

In de overige drie partijen stond niets meer op het spel.  Numancia, al zeker van degradatie, behaalde zijn tweede uitzege van het seizoen tegen Athletic Bilbao.  Merino en Tevenet zorgden voor de doelpunten.  Albacete speelde in de laatste thuiswedstrijd in de hoogste klasse 2-2 gelijk tegen Real Sociedad.  De thuisploeg kwam 2-0 voor via Pacheco, maar De Paula en Uranga (in blessuretijd) bezorgden de bezoekers nog een punt.  Málaga nam afscheid van het thuispubliek met een 2-0 zege tegen Racing Santander. Doelpuntenmakers van dienst waren Edgar en Amoroso.