Udinese in CL, Brescia naar Serie B

Maarten Vandenabeele

Op de laatste speeldag van de Serie A moesten nog enkele verdichten vallen. Wie kreeg het vierde een laatste ticket voor de (voorronde van de ) Champions League en welke twee ploegen moesten Atalanta vergezellen naar de Serie B?

4de plaats

Udinese haalde het van Sampdoria in de strijd om de vierde plaats. De ploeg uit Friuli hield AC Milan thuis op 1-1, terwijl Sampdoria niet verder geraakte dan 0-0 in Bologna. Een overwinning voor de Blucerchiati had de vierde plaats betekend, maar dat lukte dus niet.

Udinese kwam na een klein uur aan de leiding: Di Michele (foto) maakte de verdediging op zijn eentje af, 1-0. Serginho bracht Milan nog terug tot 1-1 in de 85e minuut maar dat kon de feeststemming in Udine niet drukken.

Sampdoria had het niet onder de markt tegen Bologna, dat nog niet gered was en dus met het mes tussen de tanden speelde. Beide ploegen maakten weinig klaar en Samp moet tevreden zijn met een plaats in de Uefa-cup. Bologna is nog niet gered: een testmatch tegen Parma moet uitmaken wie van beide naar de Serie B moet.

degradatiestrijd

Voor Brescia is het doek gevallen. De Rondinelle gingen zwaar de boot in bij concurrent Fiorentina dat zich wel voor een verlengd verblijf in de Serie A mag opmaken. Miccoli (foto), Jorgensen en Rigano zorgden voor een afgetekende overwinning: 3-0. Milanetto (Br) kreeg nog rood enkele minuten voor tijd.Brescia in het eerste jaar  "na Baggio" dus onmiddellijk naar de Serie B.

Het roemrijke Parma kan de degradatie nog ontlopen maar zal in een testmatch moeten afrekenen met Bologna. De Gialloblu beëindigden de competitie met een 3-3 gelijkspel in Lecce. Tijdens de wedstrijd veranderde de situatie door de tussenstanden op andere velden voortdurend: Parma was achtereenvolgens gered, gedegradeerd en staat nu uiteiendelijk voor een testmatch. Morfeo bracht de bezoekers op voorsprong maar Pinardi en Vucinic sloegen terug. Net voor de pauze legde Bresciano de 2-2 ruststand vast. Toen Dalla Bona net na rust de 3-2 scoorde zag het er heel benauwd uit voor Parma maar grote ster Gilardino (foto) kon met een schitterende omhaal de rechtstreekse degradatie vermijden: 3-3. In de slotfase lieten Contini en Morfeo (beiden Parma) zich nog uitsluiten.

Siena is gered na een 2-1 overwinning op het al gedegradeerde Atalanta. Chiesa zorgde voor 1-0 maar Budan maakte gelijk. het doelpunt in de tweede helft van Argilli betekende de redding voor Siena.

Ook Chievo blijft een jaartje langer in de Serie A na een kleurloze 0-0 in en tegen Roma.

de rest

Palermo en Lazio verwenden hun supporters met een boeiende wedstrijd en een 3-3 eindstand. De eilandbewoners behalen in hun eerste seizoen Serie A onmiddellijk Europees voetbal. Voor de pauze scoorden Toni en Rocchi de 1-0 en 1-1. Na rust liep de thuisploeg uit via Brienza en opnieuw Toni maar Bazzani en Muzzi hielpen de Romeinen toch nog aan een punt.

Kampioen Juventus nam in schoonheid afscheid van haar seizoen. In Delle Alpi werd Cagliari met 4-2 verslagen. De veelbesproken Roemeen Mutu maakte na zijn schorsing zijn debuut voor de Bianconeri. Na 45 minuten stond het 1-0, dankzij Del Piero, maar na de rust sloeg de scoremachine aan. Trezeguet (foto) en Appiah leidden de Oude Dame naar 3-0, waarna Zola iets terugdeed (3-1). Via nog eens Trezeguet en Zola werd het uiteindelijk 4-2.

Inter sloot de competitie af met een 0-0 tegen Reggina.

Messina - Livorno werd 1-1. Op het openingsdoelpunt van Zampagna antwoordde de onvermijdelijke Lucarelli, die met 24 doelpunten topschutter is in de Serie A. Hij miste vandaag zelfs nog een strafschop maar dat deed er voor hem persoonlijk niets meer toe. Hij scoorde eenmaal meer dan Gilardino van Parma.