Maken Barça en Arsenal het thuis af?

Harald Berings
| 0 reacties
Maken Barça en Arsenal het thuis af?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Gisteren al konden Olympique Lyon en Real Madrid zich verzekeren van een plaats in de volgende ronde. Ook vanavond zijn er meerdere kandidaten voor kwalificatie. Zo kunnen FC Barcelona en Arsenal zich thuis plaatsen voor de tweede ronde. Bayern trekt naar Delle Alpi voor de topper tegen Juventus, en Club Brugge staat op 90 minuten van een Uefa-bekerticket tegen Rapid Wien.

POULE A

Voor Bayern München en Juventus Turijn ziet het er goed uit. De twee topfavorieten in de poule staan met respectievelijk negen en zes punten eerste en tweede, en bij verlies van Club Brugge, zijn beiden zo goed als zeker van de volgende ronde. 

Waar het bij de twee grootmachten vooral om gaat is de groepswinst. Denk maar wat een tweede plek in de groep kan veroorzaken: Barcelona ondervond het vorig jaar tegen Chelsea, Manchester United tegen AC Milan. Eerste eindigen is dus aangewezen, en daarvoor moet de Oude Dame vanavond winnen. In Turijn hopen ze op een fitte Vieira om de ploeg, die zondag nog de boot in ging tegen Milan (3-1), terug op de rails te krijgen.

Club Brugge ontvangt Rapid Wien, en heeft aan een puntendeling normaal gesproken genoeg voor kwalificatie voor de Uefa-beker. Toch kan blauw-zwart nog niet op zijn lauweren rusten: in de heenwedstrijd was een flinke dosis geluk gemoeid met de winnende treffer van Balaban en de daarbijhorende drie punten. Als Rapid evenveel geluk kent vanavond, kan het wel eens een warme avond worden voor de landskampioen.

POULE B

De 'kleine poule', zoals ze vaak wordt genoemd, wordt beheerst door Arsenal. De Gunners pakten negen op negen, en gingen op de vorige speeldag dankzij Thierry Henry winnen bij Sparta Praag. Vanavond kan Arsenal het helemaal afmaken: als het thuis wint tegen de Tsjechen is de kwalificatie een zekerheid.

In Londen wordt het afwachten of Henry ook vanavond aan de aftrap kan komen, hij sukkelt nog steeds met een blessure. Arsenal speelde dit weekend gelijk in de klassieker tegen Tottenham, terwijl Sparta verloor van Sigma Olomuc (1-2).

In de andere wedstrijd neemt Ajax het op tegen FC Thun. In Zwitserland verloopt de Champions League beter dan verwacht: Thun telt onverwachts al drie punten en kan, mits een overwinning tegen Ajax, naar de tweede plaats stijgen. Maar dan moet het wel beter dan dit weekend, waar Thun met zware cijfers de boot in ging tegen FC Zürich: het werd een afstraffing van 1-6.

POULE C

FC Barcelona
is een van de topfavorieten op de eindwinst. Ze behaalden in Bremen en thuis tegen Udinese de drie punten, en behaalden een puntendeling in Panathinaikos. Vanavond ontvangen zij op hun beurt de Grieken. Indien Barça de zege en de drie punten in Nou Camp kan houden, mogen zij zich na Olympique Lyon en Real Madrid de derde ploeg noemen die erin slaagde de tweede ronde te bereiken.

Barça kon al vijf jaar lang niet meer winnen van Panathinaikos, dit jaar rekenen ze vooral op Champions League-topschutter Ronaldinho voor de goal die de sleur kan doorbreken. Barça kende dit weekend een goede generale: het won in Nou Camp met overtuigende 5-0 cijfers van Real Sociedad. Pana kon de pijnlijke 3-0 nederlaag in de topper tegen AEK doorspoelen met een 1-0 zege op PAOK Saloniki.

Werder Bremen speelt vanavond de wedstrijd van de laatste kans tegen Udinese. In eigen huis betekent puntenverlies zoveel als de uitschakeling. De amibitieuze Duitsers moeten zich dan volledig op de derde plaats gaan richten, en dat terwijl het in de competitie net zo lekker loopt: dit weekend werd Frankfurt met 4-1 opzij gezet.

POULE D

Het Stade France is vanavond gastheer voor het duel tussen OSC Lille en Manchester United. The Manucians proberen hun labiele eerste plaats weer wat steviger veilig te stellen, voor Lille, dat met twee punten laatste staat in de groep, is een zege broodnodig. Als we de statistieken moeten geloven ziet het er niet goed uit voor de Fransen: Lille kon al tien jaar niet meer winnen van The Devils.

Het Manchester van Sir Alex Ferguson beleefde dit weekend een ware nachtmerrie: het verloor met 4-1 op het veld van Middlesbrough, en de schade had nog groter kunnen zijn. Reden genoeg voor Roy Keane om maandag bij de analyse op MUTV zwaar uit te halen naar zijn ploeggenoten. Niet meteen de beste sfeer om aan een Champions League-wedstrijd te beginnen.

Benfica kan vanavond een goede zaak doen: als het wint van Villarreal, en Lille haalt het niet tegen Manchester, zijn de Portugezen zeker van een Uefabekerticket. Maar de club van Ronald Koeman mikt natuurlijk hoger, en met reden: Benfica staat op een mooie tweede plaats, en kan vanavond afstand nemen van dichtste concurrent Villarreal: de Spanjaarden staan immers één punt achter op de Portugese kampioen. Bij El Submarino Amarillo hopen ze vooral op een ijzersterke Juan Riquelme, de Argentijn die uitblonk op de Confederations Cup.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties