Porto makkelijk, Boavista zwaar onderuit

Philippe Crols

Donderdagavond stonden er nog drie inhaalwedstrijden van speeldag 16 in Portugal op het programma. Leider Porto won zonder al te veel problemen en met Boavista gaat het van kwaad naar erger. Dit keer verloor de voormalige kampioen met 0-3 op eigen veld.

Guimaraes - FC Porto  0-2

Porto wist dus een overwinning mee te graaien uit Guimaraes. Dat is altijd een moeilijke verplaatsing, maar Guimaraes doet het dit seizoen alles behalve goed. Halverwege de eerste helft kwamen de bezoekers uit Porto op voorsprong na een doelpunt van Quaresma. Net voor het uur verdubbelde Jorginho de score en zo was de wedstrijd meteen ook beslist. Porto blijft alleen leider en telt nu vier punten meer dan de nieuwe nummer twee, Nacional. Guimaraes van zijn kant zou er goed aan doen om eens een paar keer met drie punten naar huis te komen. De club staat op een op twee na laatste plaats. In Portugal is dat tevens een degradatieplaats.

Boavista - Nacional  0-3

Zoals reeds gezegd is Nacional de nieuwe nummer twee. Het boekte donderdag een klinkende uitzege op het veld van een wederom ontgoochelend Boavista. Goulart had de bezoekers nog binnen de vijf minuten op voorsprong gebracht. Boavista was niet echt bij machten om iets terug te doen en net na rust verdubbelde Pinto de score, 0-2. Diezelfde Pinto scoorde halverwege de tweede helft nog eens en bracht zo de eindstand op 0-3. Nacional is dus tweede en telt vier punten minder dan Porto. Boavista staat pas zevende en heeft al zes punten minder dan de nummer vijf, Braga.

Penafiel - Amadora  0-1

Ten slotte was er nog de weinig aantrekkelijke degradatiewedstrijd tussen Penafiel en Amadora. Penafiel was voor speeldag zestien de rode lantaarn en blijft dat ook nog een tijdje, want het verloor in eigen huis. Semedo scoorde voor de bezoekers al na zes minuten spelen. Dat was meteen het enige doelpunt van de wedstrijd. Amadora kan voorlopig weer eventjes vrij ademen en vindt aansluiting met de middenmoot. Penafiel staat met 7 punten alleen op een laatste plaats en staat al 10 punten achter op een veilige plaats.