Ook de Ligue 1 opent zijn deuren

Ruben Claesen
| 0 reacties
Ook de Ligue 1 opent zijn deuren
Foto: © SC

Na de Belgische Jupiler League en de Schotse Premiership is de Franse Ligue 1 de eerste ‘grote’ competitie die van start gaat. Titelfavoriet is ongetwijfeld Lyon, dat op zoek is naar de vijfde titel op rij. Maar de concurrentie heeft zich ook versterkt, Lille, Bordeaux, Lens en Marseille zullen er alles aan doen om de Franse tirannie van Lyon te doorbreken.
 
De competitie gaat vrijdag van start met Nantes – Lyon. Nantes is de nieuwe club van ex-Anderlechtster Christian Wilhelmsson, die dus meteen mag proberen de kampioen van vorig seizoen te kloppen. Verder zijn ook Vladimir Stojkovic, Eric Cubilier, Alioum Saïdou en Nourdin Boukhari nieuw. Grootste blikvangers bij de vertrekkers zijn Mickaël Landreau (PSG) en Jérémy Toulalan. Voor die laatste zal het een speciale wedstrijd worden, want Lyon is zijn nieuwe werkgever, dat met Källström en Squilacci nog twee grote namen binnenhaalde. De grote vraag is of trainer Gérard Houiller Toulalan tegen zijn ex-club laat starten of toch de voorkeur gaat geven aan Benoît Pedretti.
 
Ook op zaterdag zijn er enkele affiches om naar uit te kijken. Zo ontvangt Rennes de derde van vorig jaar, Lille. Lille is de ploeg van onze landgenoot Kevin Mirallas, die voor het jaar van de definitieve doorbraak staat, nadat hij vorig seizoen al meermaals aan de aftrap kwam. Andere oude bekenden zijn Peter Odemwingie (ex-La Louvière) en aankoop Souleymane Youla (ex-Lokeren en –Anderlecht). Bij Rennes heerst de vraag hoe de afwezigheid van Kim Källström na zijn vertrek naar de landskampioen zich zal uitenop het spel. Om die leemte op te vangen trok het Daniel Moreira en Bruno Cheyrou aan, ook twee niet onaardige aanvallend ingestelde voetballers.
 
Vice-kampioen Bordeaux ontvangt Toulouse, dat vorig seizoen maar net boven de degradatieplaatsen strandde. Johan Micoud zal zaterdagavond zijn terugkeer vieren in het shirt van Les Girondins de Bordeaux. Micoud werd gehaald om Denilson te doen vergeten, die na een uitleenperiode terugkeerde naar Betis Sevilla.
 
Numero vier van de vorige jaargang, Lens, opent tegen Troyes, dat degradatie maar ternauwernood wist te vermijden. Iets wat dit jaar niet meer zou mogen gebeuren, daarom zocht de ploeg een nieuwe patron en vond die in de persoon van Yann Lachuer, die na een vijfjarige periode bij Auxerre toe was aan iets anders. Ook bij Lens speelt een ex-Anderlechtvedette, namelijk Aruna Dindane.
 
De overige matchen op zaterdag zijn Saint-Etienne – Sochaux, Nancy – Monaco, Le Mans – Nice, PSG – Lorient en Auxerre (met Luigi Pieroni) – Valenciennes.
 
De afsluiter van de Franse eerste speeldag is Sedan – Marseille. Eén van de aanwinsten van de neo-eersteklasser is Grégory Pujol, vorig seizoen nog spelend in het shirt van Anderlecht. Ook bij Marseille zijn de verwachtingen hooggespannen, want de laatste keer dat ze nog eens kampioen werden, dateert alweer uit ’93. Ronald Zubar, Toifilou Maoulida (nu definitief) en Renato Civelli zijn de belangrijkste nieuwkomers. Benieuwd of L’OM de verwachtingen dit seizoen kan inlossen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Ligue 1

Nieuwste reacties