Platini nieuwe baas van de Uefa

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Platini nieuwe baas van de Uefa
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Fransman Michel Platini is de nieuwe grote baas van de Europese voetbalbond, de Uefa. Dat betekent meteen dat het rijk van de Zweed Lennart Johansson voorbij is. Hij was voorzitter van de Uefa sinds 1990. Tijdens een speciale Uefa-conferentie in de Duitse stad Düsseldorf kreeg Platini 27 stemmen terwijl Johansson het met 23 moest doen. Een spannende verkiezing dus. 

De zege van Platini zal wellicht betekenen dat er serieuze wijzigingen zullen plaatsvinden aan de top van de Uefa. Voor ons land zou de uitverkiezing van de Fransman wel eens erg positieve gevolgen kunnen hebben. De voormalige stervoetballer van Les Bleus wil namelijk het aantal Champions League-tickets voor de grote landen verminderen van vier tot drie zodat ook de kleinere landen kans maken om deel te nemen aan het kampioenenbal.

Platini toonde zich tegenover BBC Sports uitermate tevreden na zijn overwinning. "Dit is het begin van een groot avontuur. Ik ben zeer gelukkig dat ik het Europese voetbal mag vertegenwoordigen. Ik ben dan ook zielsgelukkig met mijn uitverkiezing", aldus Platini.

De 51-jarige Michel Platini is één van de grootste voetballers uit de Europese voetbalgeschiedenis. In de periode 1972-1987 speelde hij profvoetbal voor AS Nancy, AS Saint-Etienne en Juventus Turijn waarmee hij in 1985 bij het Heizeldrama de Europacup I kon winnen. Ook speelde Platini 72 wedstrijden voor het Franse elftal waarin hij 41 keer raak trof. Zijn grootste voetbalsucces behaalde hij dan ook met Frankrijk toen hij in 1984 in eigen land het Europees Kampioenschap kon winnen ten koste van Spanje. Bovendien viel Platini ook individueel in de prijzen. Drie keer werd hij uitgeroepen tot Europees Voetballer van het Jaar.

Na zijn actieve voetbalcarrière bleef Platini in het wereldje. Hij was vier jaar bondscoach van Frankrijk zonder veel succes en werkte ook mee aan de organisatie voor het WK '98 dat in Frankrijk werd gehouden. Platini was ook vice-voorzitter van de Franse voetbalbond, bekleedde een functie bij de Fifa en maakte deel uit van het Uitvoerend Comité van de Uefa. De Fransman kon ook op de volledige steun rekenen van Fifa-voorzitter Sepp Blatter.

            

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties